Nyföretagandet ökar i Älvsbyn

Arbetstillfällen kommer allt mer i de små företagen. Därför blir nyföretagandet en viktig fråga för en kommun. Under år 2012 ser vi en kraftig ökning av nya företag i Älvsbyns kommun.

De senaste åren har vi skapat 42-49 nya företag per år. För 2012 ser vi en ökning till totalt 98 nya företag. I september 2012 fanns det i Älvsbyns kommun 748 aktiva företag att jämföra med september 2008 då det fanns 673 aktiva företag. Fakta från UC.

Det kommer allt fler kvinnor och nysvenskar som startar företag.
Vi ser en ökning av nya företag främst inom tjänstesektorn, många nya butiker och byggföretag. Vi ser också en ökad samverkan mellan befintliga företag på lokal nivå.

Kommunen skapar inte nya företag, vi kan bara skapa förutsättningar.
Många kommuner jobbar med utveckling av näringslivet genom att organisera med branschråd. Vi i Älvsbyn har valt en annan väg, vi söker talangerna, entreprenörerna.

Från kommunen bedriver vi projektet Entreprenörcentra som finns i Kyrkmalmens företagscentra. Lars-Erik och Britt Hällerstrand finns på uppdrag av kommunen som stöd vid utarbetandet av affärsplaner och ekonomiska prognoser men framför allt kollar de också in er som personer.

För att stimulera nyföretagandet så arrangerar kommunen exempelvis:
-seminarier i syfte att öka kompetensen.
-företagarfrukost i syfte att stärka kommunikation och nätverk.
-näringslivsgala i samverkan, där syftet är att öka motivationen, det handlar om strålkastarljus på lokala hjältar.

Från kommunen hjälper vi även nya och befintliga företag att söka finansiering. Vi träffar regelbundet ortens banker och vi har en bra kontakt andra finansiärer exempelvis Norrlandsfonden och Partner Invest.

Att nyföretagandet har fördubblats är trevligt,
det visar att vi är på rätt väg.

En positiv trend visar kontinuitet och uthållighet i utvecklingsarbetet,
det är mycket viktigare än enstaka toppnoteringar. 

Senast uppdaterad 2014-11-15

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.