Om Älvsbyn

Mjukt inbäddad mellan skogbeklädda berg, intill älven, ligger Älvsbyn. Den talande benämningen ”Norrbottens pärla” har sitt ursprung i en liknelse mellan Älvsbyn sett uppifrån och en ädelsten, med ett glittrande azurblått band i ena kanten infattad av höga och branta berg. Vida vidder, stor gammelskog, öppna landskap, sjöar, berg och älv, ja allt finner du här.

Älven, ömsom lugn och stilla flytande, ömsom vild och äventyrlig, speglar även livet i Älvsbyn. Det här är platsen om du söker fartfyllda äventyr upp i det blå, i skummande forsar eller en lugn och rofylld vistelse med fötterna tryggt på den norrbottniska jorden.

Närhet är nyckelordet i Älvsbyn. Närhet till djur och natur, närhet till kust och fjäll, men framför allt, närheten mellan människorna och närhet till glädje och skratt.

Kända företag

Några av de företag som Älvsbyn är mest känt för är Polarbageriet, Älvsbyhus och Vidsel Test Range. Vid Polarbageriet bakas varje dygn mer än 1,5 miljoner brödkakor som distribueras, förutom till hela Sverige, bland annat till Finland, Danmark, England, Tyskland och Frankrike.

Älvsbyhus är idag Nordens största tillverkare av prefabricerade sektionshus av trä. Under drygt 40 år har de levererat hus till mer än 24 000 familjer i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

RFN står för Robot Försöksplats Norrland och är försvarets stora landbaserade provningsanläggning för robotar och annan krigsmateriel. Själva basen med ett stort militärflygfält ligger i kommunens utkant. Till RFN hör även ett enormt skjutfält, stort som Skåne, Blekinge och Småland sammantaget.

Höga berg och djupa skogar

Rackbergets naturreservat ligger efter Midnattsolsvägen, 2 km öster om Älvsbyn. Rackbergets och Hundbergets formationer har i kombination med vatten och ofta hög sommartemperatur skapat en speciell växtmiljö likt ett naturligt drivhus där olika mer eller mindre sällsynta och fridlysta arter trivs. Linnéa, sileshår, tätört, norna och guckusko hittar du här.

Här finns även uppmärkta stigar, gäststuga och grillplatser. Hundberget är mindre och det går således fortare att nå dess topp. Väl uppe får man ett otroligt vackert och inramat porträtt av Älvsbyn genom de utsiktsmöjligheter som Hundberget erbjuder.

Naktebergets naturreservat längs Silvervägen 30 km nordväst om Älvsbyn är ett 380 hektar stort urskogsområde där du kan ta en paus i enkla raststugor. Dödlassbergets lodräta stup är även en populär destination för bergsklättrare.

Senast uppdaterad 2023-03-30

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.