Bibliotekets utbud

Bild på ett barn som läser en bok.

Att läsa är viktigt i ett barns utveckling. Foto: Anna Lundmark

Service till skolor och förskolor

Vi på Älvsbyns bibliotek vill främja läslust och läsförståelse, därför arbetar vi för att ha ett gott samarbete med skolorna. Som skolklass och förskolegrupp kan man boka in sig för ett besök på biblioteket, det går även boka tider då biblioteket inte är öppet för allmänheten. Vid ett besök pratar vi gärna om några böcker och hjälper barnen hitta sina favoritböcker.

Via ett projekt bedriver vi även kapprumsbibliotek hos alla förskolor i kommunen. Detta för att öka tillgängligheten för föräldrar, men framför allt för barnen. Önskar klassen/gruppen att vi på grund av avståndet till biblioteket kommer ut till verksamheten för att bokprata så gör vi gärna detta i mån av tid.

Vi på biblioteket arbetar även med boklådor. Tillgängligheten och närheten till nya böcker gör att eleverna kanske får lust att låna en genre som man kanske inte skulle ha valt själv, eller får prova en bok som kompisen har rekommenderat. Boklådan blir som ett minibibliotek i klassrummet. När klassen bokar en boklåda kan man även önska visst tema eller ämne för att knyta an till lektionsundervisningen.

Kopiering och utskrifter

Med vårt system Princh kan du göra utskrifter från egen enhet eller bibliotekets datorer. Du betalar med swish eller kontant. Anslag om hur du gör detta finns på biblioteket.
Observera att när biblioteket är öppet med självservice, så finns ingen personal på plats. Under denna tid är det inte möjligt att kopiera.

Datorer och boka vårt studierum

Det finns möjlighet att få tillgång till bibliotekets allmänna datorer och kunna boka vårt studierum. För bokning av studierummet kontakta oss på 0929-171 32.

Surfplatta som man kan låna på biblioteket.

Surfplatta som man kan låna på biblioteket.

Låna surfplattor – Hublets

Vi har sex surfplattor, så kallade Hublets, till utlån. Lyssna på musik, se film, läs tidningar var som helst i biblioteket. Du hittar våra Hublets vid vår tidskriftsavdelning.

Talböcker och Legimus

Du som har någon form av läsnedsättning, till exempel dyslexi, får låna talböcker. Läs mer om vem som får låna talböcker här. (länk till legimus)

För att själv kunna ladda ner från Legimus måste du registrera dig som användare, boka en tid för detta på biblioteket.

Meröppet

Meröppet innebär att du kan använda biblioteket när det är stängt och ingen personal finns på plats. Det betyder att du har fler möjligheter att hitta tider som passar dig att besöka biblioteket. Alla dagar 06.30 – 22.00. För att registrera dig som meröppet-användare måste du vara 18 år.

Kontakta oss om du har frågor eller för att boka en tid för registrering.
Om du vill ha personlig service är du välkommen under bibliotekets bemannade öppettider.

Vad kan jag göra under meröppettid?

  • Låna och återlämna i självbetjäningsautomaten
  • Hämta dina reservationer
  • Använda Älvsbyns kommuns trådlösa nätverk (Wi-Fi)
  • Använda bibliotekets datorer
  • Släktforska