Storforsen

Det är svårt att beskriva Storforsen med ord. Storforsen har fascinerat människor i tusentals år och lär göra det många år till. För artisten Lasse Berghagen blev det kärlek vid första ögonkastet och sedan dess är Lasse en av Storforsens och Älvsbyns ambassadörer.

Storforsen, en del av Piteälven, är Europas största obundna fors och ligger vid väg 374, 40 km väster om Älvsbyn. Fallsträckan är 5 km och fallhöjden 82 m. De sista två kilometerna faller älven 60 m. Förutom själva forsen kan man se “döda fallet”, jättegrytor och raviner med sällsynta växter.

Parkering

Den stora parkeringen i naturreservatet är öppen dygnet runt alla dagar på året. Parkeringen är gratis förutom några få gånger per år när det är ett väldigt stort evenemang i området och det behövs parkeringsvakter. Då tas en mindre parkeringsavgift ut för att finansiera parkeringsvakterna.

Funktionsvariation

(kallades tidigare funktionshinder, rörelsehinder, handikapp)

Området är delvis anpassat för alla personer. Exempelvis tar man sig med rullstol hela vägen ut till forsen. Bilar med särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan parkera närmare forsen. Parkeringsplatser för detta finns innanför bommen, nerför backen på den stora ytan framför huvudbyggnaden. Parkeringarna är markerade som parkering för rörelsehindrade (handikappfordon). Observera att öppettider på bommen kan variera. Sommartid är det normalt öppet vardagar 08.00 – 18.00 och helgdag 11.00 – 18.00. Vintertid reduceras tiderna kraftigt.

Mat och butiker

Under sommarmånaderna finns servering och en hantverks- och souvenirbutik. Butiken har även öppen vintertid med reducerade tider.

Övrigt

Storforsen besöks varje år av ca 150 000 personer och är därmed ett av Norrbottens mest besökta turistmål. Varje år arrangeras en kulturdag och en julmarknad. Dessutom är det ofta speciella arrangemang på naturscenen i Storforsenområdet.

Läs mer om Storforsen

Webbkamera Storforsen

Karta och koordinater till Storforsen

Storforsen tillgänglig året om