Borrning i Laver. Foto: Peter Lundberg.Borrning i Laver. Foto: Peter Lundberg.

Näringsliv

Nyhetsbrev för näringslivet

Nyhetsbrevet skickas ut 11 gånger per år och innehåller information om aktuella händelser och aktiviteter inom näringslivet.

Registrera dig på nyhetsbrevet här.

Bästa Tillväxt 2021

I december 2021 presenterades resultaten för Bästa Tillväxt 2021. Älvsbyns kommun har den bästa tillväxten i Norrbottens läns i 2021 års tillväxtindex. Priset delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Förbättrade förutsättningar för småföretagare i Älvsbyn – nu bäst i länet

Förutsättningarna för små företag i Älvsbyn tillhör länets bästa. Och jämfört med förra året har förutsättningarna dessutom förbättrats.
Det visar en stor kartläggning av Småföretagarnas riksförbund.

Med småföretagarindex kan Småföretagarnas riksförbund för andra året i rad visa förutsättningarna för små och medelstora företag i landets samtliga 290 kommuner. Älvsbyns kommun är rankad 19 av 290. Det är 168 placeringar bättre än förra året. Möjligheterna att livnära sig som småföretagare är med andra ord bland de bästa i landet.

– Kommuner med topplacering har de bästa förutsättningarna för företagsamma då dessa ofta har gynnsamma ekosystem beträffande de dimensioner som vårt index mäter, säger Erik Sjölander, Småföretagarnas Riksförbund.

Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. En låg ranking betyder inte att kommunen skulle vara dålig på att tillgodose en företagares behov, utan att den har svårare förutsättningar än många andra.
Av samtliga kommuner i Norrbottens län har Älvsbyn bäst förutsättningar, och hamnar på plats 19 av 290 i hela landet.

Här finns rapporten för Älvsbyns småföretagarindex att läsa:

Småföretagarindex Älvsbyn 2021

Näringslivsklimat Älvsbyn 2021

Svenskt Näringsliv har presenterat första delen av deras årliga näringslivsgranskning Företagsklimat. Bäst i Norrbotten är Bodens kommun med betyg 3,9 sedan följer Arjeplogs- och Älvsbyns kommun på 3,7.
1 405 av länets företag har tyckt till om det lokala företagsklimatet. Det sammanfattande omdömet i helhet för riket är 3,4 på en skala 1–6. Norrbotten landar på snittet 3,1 och Älvsbyn alltså på 3,7 i betyg.

Läs mer här.

Digitala broschyrer

Tryck på bilderna för att läsa broschyrerna.

Bild på broschyr.Bild på broschyr.

Näringsliv

Älvsbyns kommun är en del av det så kallade Fyrkantsområdet tillsammans med Luleå, Boden och Piteå, vilket sammantaget utgör ett befolkningsunderlag på 150 000 personer med en gemensam arbetsmarknad. Älvsbyns kommun har cirka 8 200 invånare.

Centralorten, Älvsbyn, har goda kommunikationer. Den ligger längs stambanan och cirka 45 minuter från Luleå Airport och nära till E4:an. Elektroniska kommunikationsnät är väl utbyggda. Det finns också en ny godsterminal för järnvägstransporter.

Foto: Lennart Kekkonen, Vidsel Test Range, Marcel Köppe

Foto: Lennart Kekkonen, Vidsel Test Range, Marcel Köppe

De största företagen är Polarbröd, en av Sveriges största leverantörer av bröd och Älvsbyhus, Sveriges största hustillverkare inom privatmarknaden. I kommunen finns också Vidsel Test Range där Försvarsmakten och FMV samverkar om robottestning, obemannade rymdfarkoster, anläggningar och företag inom fordonstestning i kallt klimat. I kommunen finns också Arctic Falls, Sveriges första permanenta testbanor för biltester vintertid och störst i Sverige på test av bildäck, samt hotell- och konferensanläggningar.

Älvsbyns kommun har tagit fram ett nytt industriområde, Nyfors, där datacenter kan etablera sig.
Läs mer på Node Poles hemsida.

Gruvbolaget Bolidens planer på att öppna en koppargruva i de västra delarna av kommunen har redan börjat påverka näringslivets utveckling. Verkställs planerna kommer en av Europas största koppargruvor att startas i Älvsbyns kommun efter år 2020. Byggnationen beräknas till 2-3 år och medför investeringar på runt 10 miljarder kronor.

Älvsbyn är en kommun med korta beslutsvägar och goda möjligheter till hög livskvalitet med närhet till natur och friluftsliv. Här finns bland annat naturreservatet Storforsen med Europas största obundna fors.

Älvsbyns kommun arbetar målmedvetet med att utveckla redan befintliga och nya branscher. Detta sker i form av olika utvecklingsprojekt i samarbete med näringslivet lokalt och regionalt, men även som samarbetsprojekt med andra kommuner.

Det är Näringslivskontoret som har ansvaret för kommunens arbete med näringslivsfrågor. Politiskt ligger området under Kommunstyrelsen.

Företagarträffar anordnas av Näringslivskontoret fortlöpande inom ett flertal områden. Exempelvis anordnas näringslivsfrukost en gång i månaden. Läs mer på Företagarträffar.

Välkommen att kika runt på våra sidor. Exempelvis har vi samlat lite Nyttiga länkar för företagare på en av våra sidor.

Senast uppdaterad 2022-03-07

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.