Borrning i Laver. Foto: Peter Lundberg.Borrning i Laver. Foto: Peter Lundberg.

Näringsliv

Nyhetsbrev för näringslivet

Nyhetsbrevet skickas ut 11 gånger per år och innehåller information om aktuella händelser och aktiviteter inom näringslivet.

Registrera dig på nyhetsbrevet här.

Småföretagarindex

En stor kartläggning av Småföretagarnas riksförbund visar att förutsättningarna för små företag i Älvsbyns kommun fortsatt tillhör länets bästa, trots ett tapp på fyra placering från förra året. I resultatet för 2023 är Älvsbyns kommun rankad på plats 7 av 290 kommuner.

Med småföretagarindex kan Småföretagarnas riksförbund visa förutsättningarna för små och medelstora företag i landets samtliga kommuner. Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. En låg ranking betyder inte att kommunen skulle vara dålig på att tillgodose en företagares behov, utan att den har svårare förutsättningar än många andra.

Läs mer.

Svenskt Näringslivs Ranking av lokalt företagsklimat

Svenskt Näringsliv har släppt resultatet för Ranking lokalt företagsklimat 2023.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2023 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2023 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

Resultatet för 2023 visar att Älvsbyns Kommun hamnar på plats 6 i Norrbotten, jämfört med plats nr 3 i fjol. Av Sveriges samtliga kommuner hamnar Älvsbyns kommun på plats 203, vilket innebär ett tapp på 21 placeringar från förra året.

Läs mer

Bästa Tillväxt 

I december 2023 presenterades resultaten för Bästa Tillväxt 2023. Älvsbyns kommun hamnar på plats 5 i Norrbottens läns tillväxtindex. Priset delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna.

Läs mer.

Inflyttningslots

Älvsbyns kommuns inflyttningslots finns här för svara på dina frågor och funderingar för att göra din flytt så enkel som möjlig. Inflyttningslotsen är även en kostnadsfri service för det lokala näringslivets rekryteringsprocesser och ni får gärna hänvisa till kommunens inflyttningslots i era rekryteringsannonser.

Kontaktuppgifter och mer information.

Näringsliv

Älvsbyns kommun är en del av det så kallade fyrkantsområdet tillsammans med Luleå, Boden och Piteå, vilket sammantaget utgör ett befolkningsunderlag på 150 000 personer med en gemensam arbetsmarknad. Älvsbyns kommun har cirka 8000 invånare.

Centralorten, Älvsbyn, har goda kommunikationer. Den ligger längs stambanan och cirka 45 minuter från Luleå Airport och nära till E4:an. Elektroniska kommunikationsnät är väl utbyggda. Det finns också en ny godsterminal för järnvägstransporter.

Foto: Marcel Köppe

De största företagen är Polarbröd, en av Sveriges största leverantörer av bröd och Älvsbyhus, Sveriges största hustillverkare inom privatmarknaden. I kommunen finns också Vidsel Test Range där Försvarsmakten och FMV samverkar om robottestning, obemannade rymdfarkoster, anläggningar och företag inom fordonstestning i kallt klimat. I kommunen finns också Arctic Falls, Sveriges första permanenta testbanor för biltester vintertid och störst i Sverige på test av bildäck, samt hotell- och konferensanläggningar.

Gruvbolaget Bolidens planer på att öppna en koppargruva i de västra delarna av kommunen har redan börjat påverka näringslivets utveckling. Verkställs planerna kommer en av Europas största koppargruvor att startas i Älvsbyns kommun.

Älvsbyns kommun arbetar målmedvetet med att utveckla redan befintliga och nya branscher. Detta sker i form av olika utvecklingsprojekt i samarbete med näringslivet lokalt och regionalt, men även som samarbetsprojekt med andra kommuner. Företagarträffar anordnas fortlöpande inom ett flertal områden för det lokala näringslivet.

Älvsbyns kommun erbjuder fastigheter till försäljning, bland annat på industriområdet Norra Nyfors. Inom det detaljplanerade området finns avstyckade fastigheter på mellan 4 300 och 8 300 kvm för såväl verksamheter som industrietableringar. Vid intresse av större fastigheter finns planlagd mark på upp emot 20 hekar.

Välkommen att kika runt på våra sidor och hör gärna av dig till oss som arbetar med näringslivsfrågor om du har funderingar!

Kontaktuppgifter.

Senast uppdaterad 2023-12-13

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.