Borrning i Laver. Foto: Peter Lundberg.Borrning i Laver. Foto: Peter Lundberg.

Näringsliv

Med anledning av Coronaviruset har vi inrättat en stödfunktion för kommunens företagare, läs mer här.

Älvsbyn har tillsammans med Luleå Norrbottens bästa företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs sammanfattande omdöme i deras undersökning Företagsklimat, som görs i Sveriges 290 kommuner. Älvsbyn placerar sig i sverigetoppen gällande kvinnligt företagande och länstoppen inom nyföretagande. I Älvsbyn finns ett livskraftigt och väl differentierat näringsliv med 800 aktiva företag, enligt UC näringslivsanalys 2013.

Foto: Lennart Kekkonen, Vidsel Test Range, Marcel Köppe

Foto: Lennart Kekkonen, Vidsel Test Range, Marcel Köppe

Älvsbyns kommun är en del av det så kallade Fyrkantsområdet tillsammans med Luleå, Boden och Piteå, vilket sammantaget utgör ett befolkningsunderlag på 150 000 personer med en gemensam arbetsmarknad. Älvsbyns kommun har cirka 8 200 invånare.

Centralorten, Älvsbyn, har goda kommunikationer. Den ligger längs stambanan och cirka 45 minuter från Luleå Airport och nära till E4:an. Elektroniska kommunikationsnät är väl utbyggda. Det finns också en ny godsterminal för järnvägstransporter.

De största företagen är Polarbröd, en av Sveriges största leverantörer av bröd och Älvsbyhus, Sveriges största hustillverkare inom privatmarknaden. I kommunen finns också Vidsel Test Range där Försvarsmakten och FMV samverkar om robottestning, obemannade rymdfarkoster, anläggningar och företag inom fordonstestning i kallt klimat. I kommunen finns också Arctic Falls, Sveriges första permanenta testbanor för biltester vintertid och störst i Sverige på test av bildäck, samt hotell- och konferensanläggningar.

Älvsbyns kommun har tagit fram ett nytt industriområde, Nyfors, där datacenter kan etablera sig.
Läs mer på Node pole:
www.nodepole.com/7/Nyfors-Greenfield

Gruvbolaget Bolidens planer på att öppna en koppargruva i de västra delarna av kommunen har redan börjat påverka näringslivets utveckling. Verkställs planerna kommer en av Europas största koppargruvor att startas i Älvsbyns kommun efter år 2020. Byggnationen beräknas till 2-3 år och medför investeringar på runt 10 miljarder kronor.

Älvsbyn är en kommun med korta beslutsvägar och goda möjligheter till hög livskvalitet med närhet till natur och friluftsliv. Här finns bland annat naturreservatet Storforsen med Europas största obundna fors.

Älvsbyns kommun arbetar målmedvetet med att utveckla redan befintliga och nya branscher. Detta sker i form av olika utvecklingsprojekt i samarbete med näringslivet lokalt och regionalt, men även som samarbetsprojekt med andra kommuner.

Det är Näringslivskontoret som har ansvaret för kommunens arbete med näringslivsfrågor. Politiskt ligger området under Kommunstyrelsen.

Företagarträffar anordnas av Näringslivskontoret fortlöpande inom ett flertal områden. Exempelvis anordnas näringslivsfrukost en gång i månaden. Läs mer på Företagarträffar

Välkommen att kika runt på våra sidor. Exempelvis så har vi samlat lite Nyttiga länkar för företagare på en av våra sidor.

Senast uppdaterad 2020-05-15

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.