Foto: Sofia Lundberg

Uppleva och göra

Välkommen till Älvsbyn! Mjukt inbäddat mellan skogbeklädda berg, intill älven, ligger Älvsbyn, som inte utan anledning benämns som Norrbottens pärla. Detta har sitt ursprung i en liknelse mellan Älvsbyn sett uppifrån och en ädelsten, med ett glittrande azurblått band i ena kanten infattad av höga och branta berg. Vida vidder, stor gammelskog, öppna landskap, sjöar, berg och älv, ja mycket finner du här.

Älvsbyn består av en vacker natur och ett utmärkt centrum fullt av många affärer. Här finns det mängder av utflyktsmål, ett rikt kulturliv och ett aktivt föreningsliv.

Visit Älvsbyn

visitalvsbyn.se hittar du samlad information om upplevelser, aktiviteter, boende, restauranger/caféer och shopping/service i Älvsbyns kommun. Här hittar du också evenemangskalendern där du kan hålla dig uppdaterad om aktuella evenemang.

Turistbroschyr

Tryck på bilderna för att läsa broschyren digitalt:

       

Älvsbykartan

Tryck på bilden för att se kartan digitalt:

Här finns flera utflyktspärlor, bland annat klassiska Storforsen. Hit kommer turister från hela världen som rest långt för att stå på de solvarma klipporna och lyssna till forsens brusande sång.

Vårflodens vilda vågor i Storforsen, Älvsbyn. © Foto: Peter Lundberg

Vårflodens vilda vågor i Storforsen, Älvsbyn.
© Foto: Peter Lundberg

Storforsens gamla älvfåra, nu kallad döda fallet. © Foto: Peter Lundberg

Storforsens gamla älvfåra, nu kallad döda fallet.
© Foto: Peter Lundberg

Älven, ömsom lugnt och stilla flytande, ömsom vild och äventyrlig, speglar även livet i Älvsbyn. Det här är platsen om du söker fartfyllda äventyr upp i det blå, i skummande forsar eller en lugn och rofylld vistelse med fötterna tryggt på den norrbottniska jorden.

Vy över Älvsbyn med Piteälven. © Foto: Marcel Köppe

Vy över Älvsbyn med Piteälven.
© Foto: Marcel Köppe

Välkommen att njuta av Älvsbyns speciella atmosfär. Dra in doften av skog och sjö, hör älvens brus och kittla smaklökarna med delikatesser från det norrbottniska köket och skogens skafferi, i en naturskön miljö som tilltalar hela familjen.

Bara strosa rund bland kyrkstugorna är en upplevelse i sig. © Foto: Peter Lundberg

Bara strosa rund bland kyrkstugorna är en upplevelse i sig.
© Foto: Peter Lundberg

Närhet är nyckelordet i Älvsbyn. Närhet till djur och natur, närhet till kust och fjäll, men framför allt, närheten mellan människorna och närhet till glädje och skratt. Och nu kan vi även skryta med en nybyggd skola.

Sveriges modernaste skola. Den nybyggda Knut Lundmarkskolan från ovan. © Foto: Peter Lundberg.

Sveriges modernaste skola. Den nybyggda Knut Lundmarkskolan från ovan.
© Foto: Peter Lundberg.

Eller kanske är du intresserad av att starta ett turistföretag i kommunen? Möjligheterna är stora. Exempelvis har företagen Polarbröd och Älvsbyhus startat och driver sin verksamhet här. Inom turismen har vi bland andra Udda Äventyr.
Nyfiken? Då hittar du mer information om näringslivet här.

Än en gång hälsar vi dig mycket välkommen till Älvsbyns kommun!

Senast uppdaterad 2022-06-01

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.