Livsmedelskontroll

Uppdraget livsmedelskontroll går ut på att skydda konsumenten så att alla livsmedel är säkra och att konsumenten inte blir lurad eller vilseledd. Syftet med livsmedelskontroll är att säkerställa att livsmedelsföretag följer reglerna i livsmedelslagstiftningen.

Lagstiftningen i Sverige är till stora delar gemensam för hela EU. Den omfattar hela livsmedelskedjan (från jord till bord) – från odling och uppfödning av djur till produktion, hantering, distribution och försäljning fram till konsumenten. Det gäller dock inte privat livsmedelshantering för konsumtion i det egna hushållet eller i en privat krets.

I Älvsbyns kommun är Miljö- och byggnämnden ansvarig kontrollmyndighet. Det finns ca 90 registrerade livsmedelsverksamheter i Älvsbyns kommun.

Om du funderar på att starta en livsmedelsverksamhet eller vill ha information om livsmedelshantering kan du kontakta Samhällsbyggnad.

Det är livsmedelsföretagaren som har ansvaret för livsmedelssäkerheten och att lagstiftningens krav uppfylls. Exempelvis säkra livsmedel som rätt märka och spårbara i livsmedelskedjan.