Tips och råd

Viktigt att tänka på:

 Hygien:

  • Alltid tvätta händerna med tvål och vatten innan hantering av livsmedel
  • Alltid tvätta händerna med tvål och vatten före användning av engångshandskar
  • Kom ihåg att alltid byta handskar vid varje nytt moment eller var 20:e minut vid samma moment
  • Använd inte nagellack, smycken eller klockor
  • Ha håret uppsatt och använd hårskydd

 Redskap och förvaring:

  • Alltid använda rena redskap
  • Använd olika skärbrädor för rått kött och grönsaker eller diska noga mellan råvarorna
  • Skölj grönsaker och rotfrukter noggrant för att få bort all jord
  • Förvara råvaror och tillagad mat åtskilda och väl övertäckta märkta med datum
  • Separera allergener från icke allergener

 Temperatur:

  • Förvara råvaror och livsmedel i rätt temperatur
  • Kontrollera att kyl och frys håller rätt temperatur
  • Återupphetta mat ordentligt till minst 70ºC
  • Varmhåll mat i lägst 60 ºC
  • Snabbt kyla ner mat ordentligt som ska sparas

 

Fem nycklar till säkrare mat

Five keys to safer food (Thai)

Five keys to safer food (Arabic)

Information om allergener

Senast uppdaterad 2019-04-10

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.