Tips och råd
Viktigt att tänka på:
Hygien:
- Alltid tvätta händerna med tvål och vatten innan hantering av livsmedel
- Alltid tvätta händerna med tvål och vatten före användning av engångshandskar
- Kom ihåg att alltid byta handskar vid varje nytt moment eller var 20:e minut vid samma moment
- Använd inte nagellack, smycken eller klockor
- Ha håret uppsatt och använd hårskydd
Redskap och förvaring:
- Alltid använda rena redskap
- Använd olika skärbrädor för rått kött och grönsaker eller diska noga mellan råvarorna
- Skölj grönsaker och rotfrukter noggrant för att få bort all jord
- Förvara råvaror och tillagad mat åtskilda och väl övertäckta märkta med datum
- Separera allergener från icke allergener
Temperatur:
- Förvara råvaror och livsmedel i rätt temperatur
- Kontrollera att kyl och frys håller rätt temperatur
- Återupphetta mat ordentligt till minst 70ºC
- Varmhåll mat i lägst 60 ºC
- Snabbt kyla ner mat ordentligt som ska sparas
Five keys to safer food (Thai)