Sevärdheter

Älvsbyn – Norrbottens Pärla – ligger naturskönt omgivet av berg och gröna skogar, med en säregen natur. Den storslagna Piteälven rinner tio mil genom kommunen med Storforsen som höjdpunkt. Därutöver finns många andra utflyktsmål som är värda ett besök.

Kyrkmalmen

Kyrkmalmen är Älvsbyns kulturella centrum med utmärkta parkeringsmöjligheter. I området finns:

Älvsby kyrka och kyrkstugor

Kyrkan är uppförd åren 1808-1813. I anslutning till kyrkan ligger ett 40-tal kyrkstugor. Där finns också ett monument över bygdens store son, astronomen Knut Lundmark.

Johannesgården

Byggnaden var under 1940-talet förläggning för finländska flyktingar och därefter församlingsgård. Idag används den ibland som utställningslokal av Älvsby konstförening.

Bagerimuseet

Här berättas det om bygdens bagerinäring, Polarbröds historia och det gamla bakhantverk som är bevarat sedan förra sekelskiftet. I byggnaden har tre generationer Bagar-Nilssons verkat och Tioöreskakan, föregångaren till dagens Polarkaka, utvecklades här redan på 1920-talet. Välkommen att baka din egen kaka, fika och ta del av Polarbröds hållbara bageritradition.

Hemsida: http://www.polarbrod.se/om-polarbrod/bagerimuseet

Öppet sommartid. Ej anpassat för rullstol.

Bensinmuseum

Gör dig redo för en riktig nostalgitripp! I bensinmuseet finns Sveriges största utställning av bensinmackar från 1920-tal till 1960-tal och annan kuriosa, så som reservdelar, reklamprylar och motortidningar. Museet är öppet efter överenskommelse. Bensinmuseet finns på Altuna Industriområde i Älvsbyn.

Telefon: 0929-124 37, 070-378 21 60
Hemsida: http://www.caltex.nu

Utanför centralorten finns många sevärda platser att uppleva, här är några exempel:

Fällforsen

Ungefär 20 kilometer nordväst om Älvsbyn bildar Piteälven ett mycket vackert fall, Fällforsen. Fallhöjden i forsen är 11 meter. Tidigare utgjorde fallet ett hinder för laxens fortsatta färd i Piteälven. Numera finns en laxtrappa som hjälper laxen att ta sig vidare.

Manjärv

I Manjärv finns en arkeologstig med stenåldersgravar, hyddbottnar, stenåldersboplatser, fångstgropar med mera. Under 3000 år höll jägare och fångstfolk till i detta område. I området finns ett tjugotal platser med spår av bosättningar, samt två gravar med rödockra.

Storforsens naturreservat

Europas högsta obundna fors ligger vid väg 374, 40 kilometer väster om Älvsbyn. Fallsträckan är fem kilometer och fallhöjden 82 meter. De sista två kilometerna faller älven 60 meter. Förutom forsen kan man se Döda fallet, jättegrytor, raviner och sällsynta växter. Här finns servering under sommarmånaderna och gångbroar/spänger/ramper anpassade för funktionshindrade. Forsen besöks årligen av ca 150 000 människor.
Hemsida: Storforsen

Skogsbruks- och flottningsmuseum

Vid Storforsen finns ett skogsbruks- och flottningsmuseum. Här kan man bilda sig en uppfattning om skogs- och flottningsarbetarnas vardag och arbetsmetoder i svunna tider. Inom Storforsens naturreservat finns ett tjugotal byggnader som visar hur flottning och skogsarbete har bedrivits i Norrbotten. Här finns bland annat redskap, kojor, kolmila, tjärdal och stallar.

För mer information och frågor, kontakta turistinformationen.
Telefon: 0929-108 60
E-post: turistinfo@alvsbyn.se

Lavergruvan

Lavergruvan ligger ungefär 50 kilometer väster om Älvsbyn och 10 kilometer norr om Nattberget efter väg 94. Tidigare fanns här en koppargruva med Sveriges modernaste samhälle, då det byggdes 1937. Det fanns till exempel fjärrvärme, gemensam vatten- och avloppsanläggning samt WC i alla husen. Redan 1947 revs både samhället och gruvan. Idag är det endast grunderna som vittnar om den febrila verksamhet som en gång rådde på platsen.

Naturreservat

Det finns drygt 350 naturreservat i Norrbottens län, 17 av dessa ligger i Älvsbyns kommun. Mest känt är Storforsens naturreservat, men det finns fler pärlor att upptäcka.
Läs mer om Älvsbyns naturreservat

Senast uppdaterad 2022-01-07

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.