Anhörigstöd
Vid behov av information om Anhörigstöd, kontakta växeln 0929-170 00.
Kommunen ska enligt Socialtjänstlagen (SoL) erbjuda stöd för att underlätta för de personer som stöttar eller vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Målet är att anhöriga ska känna att de får stöd samt att lägga grunden för en väl fungerande samverkan kring anhörigas stöd i framtiden. Nedan beskrivs vilka olika former av stöd och hjälp, som Älvsbyns kommun erbjuder dig som anhörig.
Stöd till anhöriga, Vägledning till kommunerna för tillämpning av 5 kap. 10 § Socialtjänstlagen
Socialstyrelsen-anhörig; Anhörigstöd, Information till anhörig-, brukar- och patientorganisationer.
Definitioner; se Policy för anhörigstöd Policy för anhörigstöd
Anhörigstöd som service
Anhörigkonsulent – Enskilda samtal
Det finns möjlighet att få enskilda stödsamtal med anhörigkonsulenten. Samtalet fokuseras på dina behov av stöd som anhörig och vi har fokus på dig och din situation.
Anhörigträffar
Att vara anhörig till någon som drabbats av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning kan innebära många och stora förändringar i livet. Det kan kännas väldigt ensamt att vara anhörig. Att delta i en anhöriggrupp ger stöd och gemenskap med andra i en liknande situation. Vi startar anhöriggrupper allt efter intresse och behov. Kontakta anhörigkonsulenten.
Senior- och anhörigträffar med social gemenskap, udda veckor på onsdag eftermiddagar på Fluxen.
Anhörigstöd som bistånd
Personer som själv inte kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt kan ansöka om hjälp enligt SoL för att uppnå skälig levnadsnivå. Kontakta biståndshandläggare för ansökan om insatser.
Hemtjänst
Den närstående kan erhålla insatser i hemmet som blir ett indirekt stöd för den anhörige. Till exempel hjälp med den personliga omvårdnaden av din närstående eller insatser för hemmets skötsel.
Avlastning i hemmet
Avlastning i hemmet kan ansökas av anhörig till närstående som lever i hushållsgemenskap och som har omfattande behov av stöd och omsorg. Avlastningen ges i den enskildes hem och utförs av hemtjänstens personal. Syftet är att ge den anhörige möjlighet till egen tid eller egna aktiviteter som upplevs som avlastande. Ansökan görs hos biståndshandläggaren.
Beviljas avlastning, görs en genomförandeplan tillsammans med anhörig. Den anhörige har möjlighet att påverka när och hur avlastningen ska ske i samband med upprättande av genomförandeplan. Samtycke av den närstående krävs.
Avgiftsfri avlösning i hemmet
För att insatsen ska vara avgiftsfri ska den uppnå max 10 timmar/månad med max 4 timmar per tillfälle och förläggas under dagtid, vardagar. Den närstående ska ha ett omfattande omsorgsbehov som inte kan tillgodoses med hemtjänstinsatser eller punktinsatser. Insatsen är till för att avlösa den anhöriga och möjliggöra egen tid.
Växelvis korttidsvistelse som avlastning
När närstående har ett stort omsorgsbehov, dygnet runt, och avlastning inte kan tillgodoses med hemtjänstinsatser och behovet av avlastning är återkommande kan växelvård beviljas. Den anhörige som ger stöd och omsorg kan ha behov av rekreation under en tid, till exempel för en resa. Det finns då möjlighet att ansöka om avlastning genom korttidsvistelse. Ansökan görs hos biståndshandläggaren. Växelvård ges på korttidsboende.
Dagverksamhet Fluxen som avlastning
Dagverksamheten riktar sig till äldre personer. Syftet är att skapa en meningsfull dag med både gemenskap och stimulans, musik och samtidigt kan den anhörige få avlastning. Ansökan görs hos biståndshandläggaren och utgångspunkten är att man bor i eget boende. Dagverksamheten Fluxen har öppet för alla, tisdagar mellan klockan 13:00-15:00.
Dagverksamhet Tärnan som avlastning
Dagverksamhet riktar sig till personer med mild eller måttlig demenssjukdom. Här skapar vi en meningsfull dag med både gemenskap och stimulans och samtidigt får den anhöriga avlastning. Ansökan görs hos biståndshandläggaren och utgångspunkten är att man bor i eget boende.
Trygghetslarm; Ansökan om trygghetslarm görs hos biståndshandläggaren.
Anställning som anhörigvårdare; Kontakta biståndshandläggaren.
Broschyrer om Anhörigstöd på finska; Omaistuki 2016 och på engelska; Support for Carers 2016
Broschyr om en må-bra aktivitet på Fluxen – PÄRLAN 2016
Länkar
Svenska; Din rätt till vård och omsorg
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20182/2016-5-5.pdf
Finska: Oikeutesi hoitoon ja hoivaan – Ohjeita vanhuksille
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20198/2016-5-16-finska.pdf
Meänkieli: Sinun oikeus hoithoon ja huolthoon -Ohjeita vanhuksile
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20241/2016-6-28-meankieli.pdf
Nordsamiska: Du riekti dikšui ja fuolahussii – Ofelaš boarrásiidda
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20312/2016-8-23-nordsamiska.pdf
Ideella organisationer
Anhörigas Riksförbund är en organisation som stödjer anhöriga oavsett ålder eller diagnos hos den enskilde. Anhörigas Riksförbund vill väcka debatt och påverka i frågor som gäller anhöriga. Organisationen har ett callcenter dit du som anhörig kan vända dig. ”Handbok för anhöriga” på deras hemsida vänder sig till alla som söker information inom anhörigområdet. Se länk nedan.
Nationellt kompetenscentrum Anhöriga (NkA) är ett nationellt kunskapscentrum inom anhörigområdet och arbetar med att utveckla framtidens anhörigstöd. Se länk nedan.
Anhöriglinjen telefonnummer: 0200-23 95 00
FMN Föräldraföreningen mot narkotika
NSPH Nationell samverkan för psykisk hälsa
RSMH – Riksförbundet för Social och Mental hälsa