Körglädje eller glädje att slippa köra?

Funderar på det där med bilar

På 70-talet var jag en hejare på att justera förgasaren på min Chevrolet Camaro med V8 motor. Frågan är om det kommer att ha något värde i framtiden?

Tiden och tekniken står inte still och våra bilar har utvecklats mycket sedan 70-talet. Mobiltelefoner med Apple och Androids operativsystem har redan flyttat in i våra bilar. Frågan är om det slutar där?

Vi ser en utveckling av både elbilar och självstyrande bilar. Vad gäller elbilar har vi ett mellansteg med hybrider men mycket talar för att rena elbilar kommer att dominera om 10 år. Drivkraften är elmotorns goda verkningsgrad, tillgången till olja och utsläppen av koldioxid från fossila bränslen.

Vad gäller självkörande bilar ser vi redan nu den första generationen aktiv säkerhet i många nya bilar, bilen bromsar ex. vid hinder om du som förare inte reagerar. Det kommer inte att sluta där utan helt självkörande bilar, där föraren är passagerare, finns redan idag ute och testas på våra vägar.

Prognos:
År 2020 förväntas elbilarna stå för 33 % av marknaden.
År 2020 förväntas 230 miljoner bilar vara direktuppkopplade till internet.
År 2025 förväntas det 20 miljoner själv­körande bilar på vägarna.
År 2035 förväntas det 54 miljoner själv­körande bilar på vägarna.

Googles och Apples intåg på bilmarknaden har påskyndat utvecklingen. För de traditionella biltillverkarna är självkörande bilar numera ett måste. Och många vill vara ledande på området. Frågan är vem som ska äga datasystemen, biltillverkarna eller teknikföretagen? En annan relevant fråga är det juridiska ansvaret vid en bilolycka?

Det vi med säkerhet vet det är att mycket data från våra bilar kommer att lagras i många datacenter. 
Frågan är var dessa datacenter placeras?

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

 

Senast uppdaterad 2016-03-29

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.