Företagarresa till Aitik

I onsdag besökte ett 40-tal företagare från Älvsbyn Bolidens gruva i Aitik. Syftet med resan var att skapa förståelse för en gruvetablering i Älvsbyn. Resan arrangerades av företagarföreningen och är en del av kommunens etableringsplan för en gruva. Aitik är ett koncept för en planerad gruva i Älvsbyn.

Det blev ett intressant besök som startade med en presentation av gruvan. Sedan fick vi möjlighet att besöka gruvan och titta närmare på truckar och grävmaskiner. Bland all skyddsvästar och hjälmar var kameran den mest dominerande synen.

Precis som butiker inom handel så finns det gruvor av olika storlek och modell. Det finns små byabutiker och det finns butiker som Harrods i London. Harrods som är ett helt kvarter har även 18 olika cafeer och restauranger för den som blir hungrig. Aitik är vårt Harrods, ett dagbrott och en av Europas störst koppargruvor. Helt annorlunda än de underjordsgruvor som vi har i Kiruna och Malmberget. Det är svårt att beskriva Harrods och Aitik, det bör upplevas på plats.

Aitik är Sveriges största industriområde med sina 28 km2 och 80 km väg. Sveriges näst största industriområde är Arlanda. Den planerade gruvan i Älvsbyn är likvärdig Aitik. Det är ett stort industriområde och det är lätt att köra vilse.

När vi besökte Aitik tog såg guiden till att vi hittade ut.
När jag besökte Harrods såg hustrun till att vi hittade ut.

Atik Gällivare

Atik Gällivare

Senast uppdaterad 2014-11-06

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.