Klimathall Lindbäcks stadion

Fordonstester har betydelse för Älvsbyn som kommun

I början av 70-talet började fordonstesterna i vår region. Det var Arjeplog som var föregångare med sina tester på isbanor. Därefter har testerna spridit sig geografiskt, främst till Arvidsjaur och Älvsbyn.

I mitten av 80-talet var Ove Berggren föregångare med den första landbaserade testbanan via sitt företag Arctic Falls. Därefter har företaget sålts vidare till Andreas Jalar, Jonas Jalar och Erik Lundström, som i nuläget har fem olika testanläggningar i drift i Älvsbyns kommun.

Vintertesterna i vår region ger per säsong:
– 2000-3000 ingenjörer på besök
– 4000 fordon som testas.
– 100 000 övernattningar till besöksnäringen.
– 3000 säsongsanställd personal både direkt i testverksamheten men även indirekt för stödtjänster som hotell och restauranger.

Veckan före påsk invigdes den nya klimathallen vid Lindbäcksstadion i Piteå. Hallens användningsområde är en kombination av fordonstester och skidåkning. I Arjeplog planeras även en klimathall för fordonstester. Klimathallarna står för 1 % av den totala ytan för fordonstester men de har en strategisk funktion då de kan säkerställ kvalitén för tester till de befintliga anläggningarna i regionen.

Fordonstesterna och dess betydelse för regionen?
Testverksamheten balanserar näringslivsstrukturen genom att branschen finns inom kategorin företagsstöd, där vi som glesbygdskommuner har en underrepresentation. De flesta glesbygdskommuner är stora inom tillverkning och ortstjänster men små inom företagsstöd.

Branschen skapar sysselsättning, både direkt i testverksamheten men även indirekt, via hotell och restauranger. De internationella besöken är många och under säsongen från november till påsk skapar branschen 100 000 gästnätter i regionen.

Frågan om det finns någon bransch som skapar lika mycket gästnätter i vår region?


Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2016-03-31

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.