Ulf Burström vid invigning av ny ICA-butik i Älvsbyn

En summering av det gångna året

År 2014 har präglats av många goda nyheter och en mindre god.

Bäst i Sverige
Älvsbyn har den största värdeökningen i Sverige för företag mellan 1-49 anställda. En värdetillväxt på 53,6% visar tydligt på utvecklingen för de små företagen i kommunen.

Polarbröd och Älvsbyhus har fått flera fina priser för sitt sätt att leda företaget. Ett gott betyg till ledningen för företagen. Vi är bortskämda med priser till ortens starka motorer. Under senhösten påbörjade Polarbröd ytterligare en utbyggnad av sin produktionsanläggning i Älvsbyn

Investerar i Älvsbyn
Vidsel Test Range (RFN) planerar investeringar för de kommande åren av cirka 300 miljoner kronor. Med den ökande andel uppdrag utanför den svenska Försvarsmakten ser vi nya investeringar som stärker framtidstron.

Biltestverksamheten utökandes med en ny landbaserad testbana i Nattberg. Det blev Arctic Falls femte testbanan i kommunen.

ICA investerade i en ny butik  i centrala Älvsbyn.

Näringslivsgalan
Under hösten genomförde vi årets näringslivsgala tillsammans med Företagarna, Köpmannaföreningen och LRF. Det blev en lyckad tillställning med 300 deltagare.

Fyrkanten blir Luleåregionen
Tillsammans med kommunerna Luleå, Piteå, Boden, Kalix och Älvsbyn så driver vi frågor under varumärket Luleåregionen. Det handlar främst om att locka utflyttade norrbottningar tillbaka till vår region. Vi kommunicerar även med riksmedia och med beslutsfattare på riksnivå genom att genomföra företagarfrukostar i Stockholm några gånger per år.

Gruvan i Pajala
Det finns även mörka moln på himlen för länet. Vi känner medlidande för företagare och invånare i Pajala vad gäller Northlands konkurs. Även om priset på järnmalm har haft en negativ utveckling det senaste året så finns det hopp på längre sikt.

Gruvan i Älvsbyn
Priserna på koppar har det senaste året varit tämligen stabilt och Boliden fortsätter sin exploatering av fyndigheten i Laver. I höstas lämnade de in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergstaten. Från kommunen genomför vi regelbundna möten med företrädare från Boliden. Samtidigt som vi förbereder oss för ett scenario med ett beslut om byggande av gruvan. Från kommunen ökar vi takten i samhällsplaneringen samtidigt som vi genomför utredningar om bostads- och personalförsörjning.

Återställning av gamla gruvan
Bröderna Öhman fick uppdrag av Boliden att täcka alla gamla dammar i Laverområdet. Materialet tas lämpligt från en avtäckning av den planerade gruvan. Ett uppdrag som skapar 15-20 arbetstillfällen under de kommande åren.

Nytt industriområde
Tidigare i år berättade vi om de attraktiva industritomterna som snart är slutsålda. Därför håller kommunen på att bereda nya på ett helt nytt industriområde. Vi har redan fått intressenter som vill etablera sig på det nya området och det känns bra.

Sysselsättningen ökar i Älvsbyns kommun
För en kommun är sysselsättningen viktigt för dess utveckling. Sysselsättningen inom kommunen har enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ökat med 219 nya jobb på 2 år, det är en del av förklaringen med vår befolkningsökning. Kommunen bygger inte bara för framtiden. Det är en tillväxt nu.

Tid för gemenskap
Jag hoppas att ni har möjlighet att umgås med familj och vänner under jul- och nyårshelgen. Under julhelgen kommer mina pojkar, som vanligt på våra familjeträffar, att läxas upp mig för mina brister inom sociala medier, säkert befogat. Det skapar perspektiv till arbete och företagande.

Med den summeringen tar jag ett uppehåll för jul och nyårshelgen.
Nästa krönika kommer fredag den 16 januari 2015.

Några visdomsord:
Vi ber att tiden ska hjälpa oss att acceptera det vi inte kan förändra,
ge oss styrka och mod att förändra det vi kan
och förstånd att se skillnaden.

Med de orden önskar jag en god jul och ett gott nytt år!

Pär Jonsson, näringslivschef Älvsbyns kommun.

Senast uppdaterad 2020-07-17

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.