Det Osmanska riket

Vid ett privat besök i Istanbul förra veckan hade vi möjlighet att besöka sultanens palats, Topkapi. Palatset var de osmanska sultanernas residens och rikets centrum från 1400-talet till 1800-talets mitt. Palatset är ett omfattande komplex av byggnader med flera sammanlänkade gårdsplaner. Palatset fungerade tidigare som en stad i staden för upp till 4 000 personer.

Det Osmanska riket grundlades i slutet av 1200-talet av en stam oghuziska turkar som skulle komma att bli imperiets aristokrati, den osmanska dynastin. Rikets grundare och förste ledare hette Osman I, därav namnet Osmanska riket. De osmanska turkarna erövrade stora delar av dagens Turkiet och Balkan under 1300-talet.

Den bysantinska huvudstaden Konstantinopel, numera benämnd Itanbul, belägrades och intogs år 1453 av sultanen Mehmet II Erövraren. Konstantinopels fall betydde att Osmanska rikets plats som stormakt definitivt var säkrad. På 1500- och 1600-talen var riket som mest betydelsefullt och det hade sin absoluta höjdpunkt under sultanen Süleyman den store. Ännu under 1700-talet var Osmanska riket, med dess enorma landarealer som sträckte sig över tre kontinenter, en stormakt att räkna med.

Som så många andra stormakter har det Osmanska riket haft en begränsad storhetstid. Det är intressant att besöka och ta del av tidigare stormakter, hur de blev till och hur de utvecklades. Men det är ännu intressantare att ta del av stormakters tillbakagång. Det Osmanska riket, som så många andra tidigare stormakter, vittrade sönder inifrån. En orsak till tillbakagången var deras navelskådning samt ledningens bristande omvärldsbilder. Där England och Frankrike allt mera tog över handeln i medelhavet under 1700-1800 talet.

Det är samtidigt viktigt att förstå att vi i västvärlden bara har fått låna ledartröjan för den ekonomiska utvecklingen under korta perioder i världshistorien. Omvärldsbilder skapar nya perspektiv och ger möjligheter för att utveckla och förvalta verksamheter. Dessutom skapar det en ödmjukhet inför andra kulturer och tankesätt.

 

Sultanens residens

Sultanens residens

Interiör från Sultanens residens

Interiör från Sultanens residens

Boende för Sultanens harem

Boende för Sultanens harem

Senast uppdaterad 2014-11-07

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.