Nu gäller 30 km/h inom tättbebyggt område i centrala Älvsbyn

Miljö- och byggnämnden beslutade den 5 maj 2020 att hastigheten i bostadsområdena i centrala Älvsbyn ska vara begränsad till 30 km i timmen. Trafikföreskriften trädde i kraft den 1 juni 2020.

 

För att ett fordon ska hinna stannas i tid om ett barn eller djur kommer ut på gatan i ett bostadsområde rekommenderar Trafikverket att hastigheten ska vara begränsad till 30 km i timmen i de bostadsområden där bostäder har utfart direkt mot gatan. Risken för olyckor med oskyddade trafikanter minskar om hastigheten sätts ned till 30 km i timmen i bostadsområdena. Det blir tydligare för bilisterna vad som gäller om samtliga bostadsområden i tätorten har samma hastighet.

Det förekommer många klagomål från boende i Älvsbyn över att bilar framförs i alltför höga hastigheter inne i bostadsområdena. Det förekommer ofta ansökningar om farthinder efter gator där hastigheten borde vara låg. Trafikmätningar på några gator som utförts på uppdrag av miljö- och byggkontoret och Älvsbyns Energi AB visar att en del bilister kör fortare än tillåten hastighet, i vissa fall mycket fortare.

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat om att hastigheten inom tättbebyggt område i centrala Älvsbyn ska vara 30 km i timmen. På grund av formella fel i handläggningen upphävdes beslutet efter överklagande.

Senast uppdaterad 2020-06-05
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.