Mer om Storforsen

Storforsens naturreservat bildades den 1 november 1971 och området utvidgades 1997.

Tillgängligt

Området är väl täckt av spångar vilket gör att även rörelsehindrade kan ta sig ända fram för att se hela fallet. Vid riktigt varma och soliga dagar visar sig Storforsen i sin allra bästa skrud och passar bra för såväl liten som stor. Tag gärna med en picknickkorg och varför inte nyttja någon av de många eldstäder som finns i området.

Döda fallet

Genom byggnader och rensningar från åren 1878-1945 åstadkoms en flottbar älvfåra som användes fram till 1982 då all flottningsverksamhet upphörde i Piteälven. Genom dessa anordningar uppkom också en av forsens stora sevärdheter – “Döda fallet”. Här kan man ofta under sommaren beskåda modiga själar som hoppar ner i själva fallet från en mycket brant klippavsats. Runt “Döda fallet” finns även många jättegrytor som skapats av sten, vatten och friktion.

Andra forsar i kommunen

Fällforsen

Pite Älv bildar den mycket vackra Fällforsen ca 20 km från Älvsbyn i riktning mot Storforsen. Laxens vandring uppför älven stannade här vid det 12 meter höga fallet men förbättrades genom den laxtrappa som idag finns vid sidan av fallet.

Förutom timmer har även tjärtunnor flottats i älven och för att få dessa förbi de större forsarna fraktades de med häst. Förbi Fällforsen rullades de på en ännu idag bevarad kullerväg. Fällforsen passar även bra för en kort kafferast på vägen upp mot Storforsen.

Brudforsen

Några kilometer ovanför Storforsen finns Brudforsen.


Mer om Storforsen

Norrbottens museum

Telefon: 0920-24 35 00

Turistinformation

Telefon: 0929-108 60

Läs mer

Storforsens naturreservat på Länsstyrelsens hemsida
Tillbaka till Storforsens startsida