Våld och övergrepp

Våld i familjen

En del växer upp med våld från vuxna i familjen. Så ska ingen behöva ha det. Barn kan bli utsatta för våld på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon eller en annan människa. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Man kan även bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen.

Vad är våld?

 • Att någon sparkar dig
 • Att någon skriker åt dig så att det blir jobbigt
 • Att någon drar dig i håret, luggar dig
 • Att någon säger att du är dålig eller jobbig
 • Att någon slår dig
 • Att någon, mot din vilja, låser ut dig från ditt hem
 • Att någon nyper dig
 • Att någon säger elaka saker till dig
 • Att någon hotar dig
 • Att någon klöser dig
 • Att vuxna inte tar hand om dig på ett bra sätt
 • Att någon knuffar dig

Även om man inte kan sätta ord på det som händer så påverkas man av det. Det är vanligt att bli orolig, arg, ledsen eller att få ont i kroppen, till exempel magont eller huvudvärk. Det kan vara svårt att koncentrera sig och man kan tycka att det är jobbigt att lita på och umgås med andra. En del blir utsatta för våld så att det syns på kroppen. Men ofta har man smärtan inom sig.

Om man håller allt inom sig kan det vara svårt för andra att förstå att något är fel. Det kan hända att man skjuter bort tankarna på våldet medan det pågår och inte tror att man påverkas så mycket. Men man kan börja må dåligt senare. Kanske börjar man må dåligt efter att man flyttat från den som slår.

Våld är inget tecken på kärlek

Många längtar efter att bli förälskade och efter att träffa någon. Om man blir ihop med någon tänker man sig ofta att livet ska kännas roligt, att man ska känna sig trygg, bekräftad och älskad. Ofta är det så. Men det kan också hända att man mår dåligt av att vara i ett förhållande, att ens självkänsla krymper i stället för växer. En relation som innehåller kontroll, förtryck eller våld kan också kallas för en destruktiv relation. Det är aldrig okej att någon tar på din kropp på ett sätt som känns obehagligt eller pinsamt. Det är heller inte okej om någon vill att du ska göra saker med den personens kropp mot din vilja.

Alla förhållanden som man mår dåligt i innehåller inte våld. Men när man är i en relation där det förekommer våld kan det vara svårt att inse och sätta ord på vad som händer. Du kan känna starka känslor och bli rädd, arg, ledsen, orolig och tro att det är ditt fel. Det är ALDRIG ens eget fel att den man är ihop med gör en illa.

Vid akuta eller brådskande situationer

Kontakta polisen 112
För andra tjänster eller information hos polisen ring 114 14

Hit kan du vända dig

Individ och familj – Våld i nära relation

Vill du veta mer

UMO – om våld i familjen

UMO – om våld i kärleksrelationer

BRIS – om våld i familjen

Terrafem – Nätverk för kvinnors rätt mot mäns våld

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50

Kunskapsbanken – Nationellt centrum för kvinnofrid

ROKS – Riksorganisation för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

SOMAYA kvinno- och tjejjour 020-81 82 83

Piteå, Älvsbyns Brottsofferjour 073-036 86 69