Bild på Jonas Wallin som sitter vid sitt skrivbord.Jonas Wallin, ny skolchef i Älvsbyns kommun. Foto: Robin Nilsson.

Jonas återvände till Älvsbyn som skolchef

Läsåret 2013/2014 arbetade Jonas Wallin som lärare på Älvsbyns gymnasium. Efteråt klev han på ett rektorsarbete i Piteå. Hösten 2023 återvände han till Älvsbyn, den här gången som skolchef.

– Jag tycker att det har gått bra än så länge. Det är ett komplex yrke att sätta sig in i, med den politiska processen. Men nu tycker jag att vi börjar få syn på saker som vi måste prioritera att arbeta med för att kunna driva skolutvecklingen framåt på ett nytt sätt i kommunen.

Den 2 oktober klev Jonas Wallin på uppdraget som Älvsbyns skolchef. Jonas är ursprungligen från Karlskrona, men flyttade upp till Norrbotten efter att ha hittat kärleken. I början av sin yrkeskarriär arbetade han som kock. Det var under tiden i köket på en förskola i Stockholm som han blev intresserad av att arbeta som lärare.

– Jag sökte in till lärarhögskolan i Stockholm och studerade där i fem år. Där gjorde jag en hel del praktik och jobbade extra på olika skolor i Stockholm. Det var det som fick mig att känna att det var helt rätt yrke för min del.

Ett brett yrke med chans att påverka

Som skolchef i Älvsbyn ansvarar Jonas för verksamhetsområdet utbildning, som spänner över förskola, grundskola, anpassad grundskola, gymnasium, Komvux, SFI samt arbetsmarknad och integration. I området ingår även enheten Individ, familj och elevhälsa, som är ett resultat av ökad samverkan mellan social verksamhet och utbildning.

– Mitt jobb är att se till så att skolorna får förutsättningar för att kunna fungera och se till så att rektorerna får det de behöver för att kunna driva sina skolor. Sen är det också att någonstans ta ut en riktning med vad vi vill med skolorna i Älvsbyn tillsammans med politikerna. Det är de viktigaste uppdragen.

Bild på Jonas Wallin och ett par lärare när Jonas inviger mässan.

I oktober anordnades lärarmässa för kommunens lärare på Forum. Där presenterades slutprodukten av arbetet om Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt (SKUA). Foto: Robin Nilsson.

Vad är det bästa med yrket?

– Att man har möjlighet att kunna påverka så mycket som man kan, det är det roligaste. Och att det är så pass fritt som det ändå är. Jag har mycket att säga till om kring skolan och kan påverka en hel del. Det är det som har lockat mig till yrket.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2024

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2024-05-07

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.