Innan uttagningarna fanns Linus med på en så kallad ”Long list” med 40 domare från hela världen som kandiderade till Olympiska spelen.
– Konkurrensen är tuff. Det visste jag. Så att bli en av 14 utvalda herrdomare känns fantastiskt.
Och så blir ni två från Älvsbyn!
– Vad är oddsen på det? (skratt). Av totalt 24 hockeydomare (både damer och herrar inräknat) på OS så är vi två hockeydomare från ”bojn”.
Till vardags är Linus heltidsdomare i Svenska Hockeyligan. Han har även dömt VM och J-VM.
– Men OS är ju det största man kan få vara med om.
Så vad blir nästa mål?
– Ja du (skratt),..Det finns alltid en drivkraft före varje match oavsett om det är i SHL eller VM. Motivationen är aldrig några problem, säger Linus som under telefonintervjun är på väg till Jönköping för att döma matchen mellan HV71 och Mora.
För Gabriella Grahn har OS länge varit ett uttalat mål. Nu är hon där!
– Det blir inte så mycket större.
Beskedet fick hon av domarchefen på tisdagskvällen.
– Fantastiskt kul. Det har väl inte riktigt hunnit sjunka in ännu, säger Gabriella.
Liksom Linus tycker hon det är häftigt att två OS-domare kommer från Älvsbyn.
– Hade man spelat på det oddset för några år sedan hade man varit miljonär i dag (skratt).
Gabriella har sedan tidigare fyra VM-turneringar på meritlistan.
Katarina Timglas från Malmö är den tredje huvuddomaren från Sverige utöver älvsbyborna. Linjedomarna Veronica Johansson, Jimmy Dahmén och Henrik Pihlblad är också uttagna.
– Kul att både Katarina och Veronica är med. Tre kvinnliga domarrepresentanter från Sverige är ett bra kvitto på att vi håller en hög nivå.
För älvsbybon Rikard Larsson, är det andra OS:et i rad.
– Jag känner stor tacksamhet och stolthet över att ha fått vara med och valla under förra OS när det gick så otroligt bra för det svenska skidlandslaget, säger Rikard Larsson.
Hur var det att delta i OS i Sotji, Ryssland för fyra år sedan?
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse och jag kommer ihåg hur nervös jag var vid första starten i OS. Efter att jag hade vallat landslagets skidor stod jag utplacerad på en stavpost efter spåret med reservstavar. En bit in i loppet hörde jag på komradion att våra åkare hängde med och det var en otrolig lättnad, säger Rikard.
Vad tänker du kring att bli uttagen till ett andra OS?
– Nu är jag nog ännu mera nervös eftersom nu tänker jag än mer på all den tid som de aktiva lagt ner och hur mycket som står på spel… så nu vill man verkligen prestera.
Till vardags jobbar Rikard året om sedan 1,5 år med att valla skidor på heltid för Svenska skidförbundet. Det stora grundjobbet gör han under sommaren.
– Min arbetsuppgift i vallateamet är främst att jobba med glid. Sommartid preparerar jag skidor. Ett par veckor varje månad under sommaren testar jag också skidorna på snö i både skidtunnlar och på glaciärer.
Två år i rad har Rikard varit på plats i Sydkorea vintertid och testat produkter inför vinter-OS 2018.
– Det kommer att bli en månads hårt jobb på plats, men jag ser mycket fram emot OS. OS är det största som en idrottare kan vara med om och det kommer bli sjukt spännande och enormt ärofyllt att få hjälpa till, säger Rikard Larsson.
Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2017
Text: Tony Berglund