Ny vuxenutbildning för industrielektriker

Först ut är utbildningen till industrielektriker. I utbildningar varvas teoretiska och praktiska studier med arbetsplatsförlagt lärande hos ett företag i branschen. Utbildningen startar i september och är öppen för ansökan redan nu.

Bristen på elektriker är generellt stor i länet och specialistkompetens mot industri är mycket efterfrågad.

– Från 2024 och under flera år framöver kommer vi ha ett stort behov av att rekrytera industrielektriker till vår anläggning i Boden. Förutom att få jobba på det som kommer att vara världens mest moderna stålverk är detta också en möjlighet för de som vill jobba med ett av Sveriges största industriprojekt genom tiderna som bidrar stort till den gröna omställningen, säger Philip Alsén, rekryteringsansvarig på H2 Green Steel som etablerar sig i Boden.

Industrielektrikern installerar och monterar elektrisk utrustning och kontrollerar, underhåller och reparerar el- och automatikutrustningar. Man arbetar med både hög- och lågspänning och kan antingen vara anställd i ett industriföretag eller i ett installationsföretag och utföra uppdrag på olika industrier.

Olof Johansson, rektor på Älvsbyns gymnasium. Foto: Robin Nilsson

Olof Johansson, rektor på Älvsbyns gymnasium. Foto: Robin Nilsson.

Har man intresse av ett serviceinriktat yrke med programmerbara system såväl som hantverksmässiga moment och tycker om att arbeta med problemlösning har man som industrielektriker en mycket god arbetsmarknad i hela länet.

– Vi ser gärna att både kvinnor och män tar chansen att utbilda sig till detta växande yrkesområde, säger Olof Johansson, rektor Vuxenutbildningen Älvsbyn.

En industrielektriker blir en viktig nyckelperson för att se till att produktionsprocessen fungerar som den ska. Den viktade genomsnittslönen för en elektriker är idag 33 600 kr (källa arbetsformedlingen.se)

Den som är intresserad av utbildningen kan vända sig till den kommunala Vuxenutbildningen i Älvsbyn.

Vuxenutbildningen Älvsbyn
Telefon: 0929-173 15
E-post: vux@alvsbyn.se

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2023

Text: Peter Lundberg