I Kulturhusets kök, som är livsmedelsgodkänt, bakar Liv Stråman gahkku som hon säljer. Foto: Elisabet NordeboI Kulturhusets kök, som är livsmedelsgodkänt, bakar Liv Stråman gahkku som hon säljer. Foto: Elisabet Nordebo

Liv ger begagnat nytt liv i Vidsel

När Kulturhuset i Vidsel skulle rivas ville Liv Stråman i Bredsel rädda det och vände sig till kommunen för att få köpa det.

I kommunens översyn för att minska kostnader och lokalytor i hela kommunen erbjöds Vidsels byaförening först att ta över Kulturhuset, men då de tackade nej blev planen att riva det. När Liv Stråmans förfrågan om att köpa det kom upp så tyckte politikerna i kommunen att det var mycket bättre att sälja kulturhuset än att riva det och den 27 januari skrevs köpekontraktet under.

– Det är fantastiskt roligt med det nyväckta drivet i Vidsel och med den framtidstro bland vidselsborna där investeringar görs i sådana här projekt, säger Tomas Egmark, kommunstyrelsens ordförande.

– Att kommunen låter kulturhuset privatiseras i stället för att rivas är ett beslut som jag är mycket tacksam över. Det är en stor uppmuntran till oss som vill bygga vår egen framtid. Dessutom går det i hand med kommunens ställningstaganden på ett flertal punkter i översiktsplanen, säger Liv Stråman.

När hon sedan hade fått tillåtelse att köpa huset funderade hon på hur hon bäst skulle använda det för att göra något för Vidsel, för glesbygden och för klimatet.

”Vad behövs?” tänkte hon, och konstaterade att folk vill bli av med saker och att vi alla behöver lära oss tänka hållbart. Kort sagt, hon bestämde sig för att starta en secondhandbutik. Gensvaret i Vidsel blev otroligt stort och långt innan öppningsdagen hade människor skänkt så många begagnade saker att hon hade mer än fullt av föremål till försäljning i den stora lokalen.

Som komplement till försäljningen av secondhandartiklar bakar hon gahkku (samiskt tunnbröd) som hon också säljer. När butiken är öppen har hon också fikaförsäljning i kafédelen.

Träffpunkt

– Jag vill att Kulturhuset ska fortsätta att vara en träffpunkt i byn så det kan bli fler tillfällen när det händer saker här, till exempel adventsfika och träffar med traditioner från olika kulturer. Jag erbjuder också föreningar och andra organisationer att hålla träffar här. Då ordnar jag fika eller mat om de vill det. Kulturhuset har ju använts som bio och den stora filmduken finns kvar, så den kommer jag kanske att använda till företagsreklam, säger Liv som också har fler idéer om hur fastigheten kan användas.

– Jag skulle vilja sälja sommarblommor här utanför och gårdsplanen är så stor så här skulle man kunna ha timringskurser, motorsågskurser och liknande. Jag hoppas få hit olika sådana happenings. Och så hoppas jag kunna samarbeta med byns turismföretag för att fånga upp en del av alla Storforsenbesökare.

– Jag tror på det här, men det är ju ingen miljonaffär. Jag räknar med att ha det som en deltidssysselsättning. Om det var tjäna mycket pengar jag ville göra, så hade jag valt något annat. Jag vill göra något för Vidsel. Samhället är finare när Kulturhuset finns kvar och aktivare när det händer något i det. Jag tänker också att om någon börjar så kommer fler som bor på landsbygden att våga satsa. Hitintills har det enbart varit roligt att starta upp det här. Det händer nya saker här varje vecka och folk är glada att jag håller på.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2021

Text: Elisabet Nordebo

Senast uppdaterad 2021-12-10
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.