Konstnären Filip Nilsson – en kulturskatt i Älvsbyns konstvärld

Filip föddes 1917 i byn Gråträsk, sydväst om Älvsbyn. Redan tidigt visade det sig att han hade andra planer än det hans mor hade för honom, hon drömde om en framtid för honom som jägmästare eller doktor. Mot sin mors vilja lämnade han vid 17 års ålder Gråträsk för Luleå, där han påbörjade sin bana som lärling på Bergboms Måleri. Det var där han lade grunden till sitt kunnande i färghantering, en kunskap han ofta framhöll som central.

­– Hans stora passion var att hålla i penna och pensel. Kort sagt att skapa, berättar Thomas Nilsson som bor i Korsträsk och är son till Filip.

Som konstnär bidrog Filip till att utsmycka många platser i Älvsbyn, bland annat Älvåkraskolan, Hotell Villa Sparta, Sporthallen, Nyberga särskilda boende, Älvsby folkhögskola och fullmäktigesalen i kommunhuset. Hans verk finns även spridda över flera norrbottniska kommuner, i många museer i Sverige och i Vasa, Finland.

Hur skulle du beskriva din far som konstnär?

­– Lågmäld och genuint ärlig i sitt konstutövande. Det fanns inte ett spår av spekulation i hans skapande. Dollargrinande uppköpare från Stockholm, som lovade stora pengar för ett visst antal tavlor, fick inte gehör hos min far, han visade bestämt ut de kostymklädda männen. Filip var ärlig i sitt utövande och lät sig aldrig tvingas in i en situation där han måste producera enbart för pengarnas skull, säger Thomas Nilsson.

Filip arbetade en hel del med sin vän, skulptören och konstpedagogen Roland Larsson, som senare startade upp konstlinjen i Sunderbyn. Ett av verken som de båda skapade tillsammans är väggmålningarna i biosalongen i Älvsbyn. Förslaget till målningarna skissades av Filip och Roland, som reste till Dramaten i Stockholm där de fick låna tidstypiska kläder för de olika figurerna, som kan ses i biosalongen. Här klädde den ene på sig olika kostymer och poserade, medan den andra skissade. Väl i Älvsbyn igen målades bilderna i stort format i bio-/teatersalongen. Titeln för utsmyckningen är ”Den nya tiden mot den gamla”. Nämnas kan att målningarna är kulturskyddade för eftervärlden av Statens kulturråd.

Ett intresse i arv

Filip och hans hustru Sigrid tog varje sommar med sig sina söner Thomas och Ola på målarresor runt om i Sverige och grannländerna, vilket Thomas minns med värme.

– Vi var väldigt lyckligt lottade som barn, som fick följa med vår mor och far under sommarloven. Vi lärde oss mycket, säger Thomas.

Intresset för kultur och skapande är något Thomas och hans bror författaren Ola F Nilsson ärvt från sina föräldrar. Efter pappa Filips bortgång 1983 har bröderna engagerat sig i att noggrant övervaka och restaurera hans verk, exempelvis restaurerade de nyligen träkonstverket “Tiden”, som finns i fullmäktigesalen i Älvsbyns kommunhus.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2024

Text: Robin Nilsson