Utbildning för kommunstyrelsens politiker och kommunens ledningsgrupp i ämnet jämställdhet i kommunfullmäktigesalen. Foto: Peter LundbergUtbildning för kommunstyrelsens politiker och kommunens ledningsgrupp i ämnet jämställdhet i kommunfullmäktigesalen. Foto: Peter Lundberg

Jämställdhet – en av samhällets viktigaste grundstenar

Likt demokratins folkstyre är jämställdhet en viktig del av vårt samhälle. Att både kvinnor och män är lika värda och ingen ska diskrimineras på grund av sitt kön. Att alla ska ha samma förutsättningar och rättigheter.

På plats i kommunhuset den 22 oktober fanns Irina Enbuska von Schantz, särskilt sakkunnig i jämställdhet vid Länsstyrelsen Norrbotten, för att utbilda kommunstyrelsens politiker och kommunens ledningsgrupp i ämnet jämställdhet. Det här är första steget i den handlingsplan som politikerna tidigare klubbat igenom, som startar med just lärandet om ämnet.

– Vi tror att det är en grundförutsättning för att man sen ska kunna jobba vidare med jämställdhet och jämställdhetsintegrering på ett bra sätt. Det här är själva grunden. Sen tar vi det vidare till 2022, då det kommer att handla mer om att hitta metoder och arbetssätt för att integrera jämställdhetsperspektivet i verksamheten och eventuella beslutsprocesser. Då krävs det kunskap, vilket vi fick under dagen, säger Anna-Karin Andersson, HR-chef på Älvsbyns kommun.

”Det är viktigt på många plan”

Tomas Egmark, kommunstyrelsens ordförande och Älvsbyns kommunalråd, var en av dem som fanns på plats under dagen. För honom är det en självklarhet att jämställdhet ska vara uppe på tapeten och kontinuerligt arbetas för.

– Det är viktigt på många plan. Jag vill att vi har ett samhälle där flickor, kvinnor, män, och pojkar har samma förutsättningar att påverka sin framtid. Sedan om vi ska bli 25 000 nya norrbottningar måste vi vara ett attraktivt län som man vill flytta till och skapa sitt framtida liv i, betonar han.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2021

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2021-12-10
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.