Filmtajm och julpyssel på äldreboendet Nyberga. Foto från Nybergas Instagram.Filmtajm och julpyssel på äldreboendet Nyberga. Foto från Nybergas Instagram.

Hopp om en fridfull jul i omsorgen

Efter att Älvsbyn har legat på första plats som den kommun med mest smittspridning av covid-19 i landet två veckor i rad, har smittspridningen minskat rejält.

Under vecka 49 minskade smittspridningen i Älvsbyns kommun så pass att vi trillade ner från första till plats 78 i Sverige. Vecka 50 minskade smittspridningen ytterligare till plats 177 av 290 kommuner.

– Den positiva trenden fortsätter att hålla i sig. Nu har vi också mer normal sjukfrånvaro i kommunens verksamheter. Men man ska komma ihåg att den lägre nivån vi har nu var den nivå vi hade när det tog fart i smittspridningen, därför är det viktigt även för allmänheten att inte slappna av, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.

På kommunens två särskilda boenden för äldre, Nyberga och Ugglan, har personalen fortsatt lyckats hålla borta smittan. Däremot har smittan nått en del av de som bor i egna hem och har hemtjänst. De flesta som blir smittade klarar av att fortsatt bo hemma och vårdas, men en del behöver möjlighet till tätare kontakter. Därför öppnade kommunen en covidavdelning den 2 december.

– Vi har haft några omsorgstagare som behövt mer stöd under sjukdomen och fått flytta in på covidavdelningen. När de blivit bra har de fått åka hem igen. Planen är att covidavdelningen kommer att hållas öppen över jul-/nyårshelgerna och ett tag framöver. Vi är på tårna och släpper inte greppet än, säger Hans Nyberg.

Socialchefen tycker att det har gjorts ett utomordentligt jobb av personalen under hela pandemin för att begränsa och hindra smitta och för att hålla humöret uppe bland de äldre.

– Jag vill rikta ett stort tack till all personal i socialtjänsten för ert engagerade och ansvarsfulla arbete som ni bidragit med för att minska smittspridningen och skydda våra omsorgstagare i verksamheterna. Jag vill även tacka de timvikarier som på ett föredömligt sätt ställt upp och verkligen bidragit i detta omfattande arbete. Jag önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.

 

Länk till våra äldreboendens instagramsidor:

Äldreboendet Nyberga
https://www.instagram.com/nybergaalvsbyn1/

Äldreboendet Ugglan
https://www.instagram.com/p/CIqScpcHeIK/

Senast uppdaterad 2020-12-28
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.