Bild på medlemmar i Älvsbyns Forskarförening.Älvsbyns Forskarförening hade många funktionärer på plats under Norrländska Släktforskarhelgen. Här är några av dem vid den egna montern. Foto: Privat.

Historisk händelse i dubbel bemärkelse

Älvsbyns Forskarförening är aktiv och har nu även visat att den har en modig styrelse. Sista helgen i maj arrangerade de nämligen Norrländska Släktforskarhelgen, en mässa om släkt- och bygdeforskning i norra Sverige.

Det var allra första gången som Norrländska Släktforskarhelgen genomfördes, och ingen visste i förväg hur det skulle gå.

– En medlem i föreningen fick idén för mer än tre år sedan. Sedan har det ju varit pandemi och det tog också sin tid för styrelsen att våga ta beslutet att satsa, men nu är vi otroligt glada och stolta över att ha genomfört detta, säger föreningens ordförande Carin Blom.

Norrländska Släktforskarhelgen hölls i Älvsby Folkhögskola. Den kombinerade aulan/sporthallen blev mässhall. Där fanns släktforskarföreningar från Norrbotten och Västerbotten som visade och sålde böcker och annat material från sitt forskningsområde samt företag och författare som är aktiva i släktforskningsrelaterad verksamhet.

– Det här är mycket trevligt. Det märks att det finns ett behov hos släktforskare i norra Sverige att träffas på det här sättet och utbyta kunskap och erfarenheter. Vi säger ett stort och hjärtligt tack till Älvsbyns Forskarförening som tog detta initiativ, säger Lars-Eric Lidman som är ordförande i Skelleftebygdens Släktforskare, och tilllägger att de har fått sälja mycket av materialet de hade med sig.

Peter Sjölund

Både på lördagen och söndagen hölls åtta välbesökta föreläsningar i intressanta ämnen. Den mest kände dna-släktforskaren i Sverige, Peter Sjölund från Härnösand som löste dubbelmordet i Linköping med dna-släktforskning, föreläste om att släktforska med dna när ”alla är släkt med alla”.  Mona Bergman, arkivarie vid Riksarkivet i Härnösand, föreläste om hur man hittar mer information om släktingar från det förflutna som hamnat i klammeri med rättvisan. Mats Erasmie som har skrivit trilogin Dörskaravanen föreläste om utvandringen från bland annat norra Sverige till Sydamerika som slutade i katastrof för många, men där ungefär en tredjedel av utvandrarna så småningom kom till Oberá i Argentina, en stad där det än idag finns 5000 svenskättlingar, bland annat efter en familj från Älvsbyn.

Ett flertal av de 250 besökarna på Norrländska Släktforskarhelgen hade bokat in sig på alla föreläsningarna. Totalt var det 640 åhörare som lyssnade på de intressanta ämnena.

– Det var en bra blandning av ämnen på föreläsningarna och alla var väldigt intressanta och bra, hördes flera av besökarna säga.

Hoppas på fortsättning

– Vi har jobbat aktivt med planering och förberedelser för Norrländska Släktforskarhelgen i över ett år. Tanken är att det ska bli ett återkommande evenemang på olika platser i norra Sverige. En förening i Västerbotten tittar seriöst på möjligheten att arrangera mässan nästa år eller eventuellt året därefter. Vi hoppas verkligen att det blir så, för precis som andra har sagt så är det tydligt att behovet finns och att helgen var mycket uppskattad, säger Kerstin Backman som är en av de tre i kommittén som jobbat särskilt mycket inför Norrländska Släktforskarhelgen.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2023

Text: Elisabet Nordebo

Senast uppdaterad 2023-07-04
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.