Undersköterskorna Elisabet Lund, Hanna Isaksson och Anna-Lena Englund utanför Nybergas särskilda boende. Foto: Peter LundbergUndersköterskorna Elisabet Lund, Hanna Isaksson och Anna-Lena Englund utanför Nybergas särskilda boende. Foto: Peter Lundberg

Personalen uppmanar – skärp er!

Smittspårningen av coronavirusets framfart i samhället visar att de flesta fallen utanför familjen har smittats i samband med sociala privata sammanhang och på arbetsplatser.

Smittspridningen av covid-19 är fortfarande omfattande. Risken för att få covid-19, och sprida smittan vidare, ökar ju fler man träffar.

Vad bör vi tänka på under sportlovet?

Planera och anpassa det du ska göra under sportlovet så att du minimerar risken för smittspridning.

Många personer sköter sig bra men ett flertal går in i gränslandet vid olika tillfällen. Länsstyrelsen i Norrbotten har bestämt att begränsa antalet personer till högst 8 deltagare vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Detta fungerar som en norm även för privata sammankomster, men vad många glömmer är att detta är ett maxantal.

I första hand ska man inte träffas alls. Du bör alltså inte gå över till husvagnsgrannen och se Melodifestivalen trots att det bara blir 4 personer. Om du måste träffa personer utanför din normala mindre krets bör du hålla ett avstånd på minst två meter och helst inte vara tillsammans med dem längre än 15 minuter, i första hand utomhus om det går.

Ett år med pandemihotet i äldreomsorgen

Hanna Isaksson, undersköterska på Nyberga

– Vi måste alla hålla ut och fortsätta kämpa på nu den här sista tiden och till dess att alla i kommunen fått vaccin. Vi kan förhoppningsvis återgå till det normala till sommaren och vara ute med våra boende på samhället och då kan nog anhöriga komma och hälsa på precis som vanligt. Det kommer att höja livskvalitén för våra äldre att komma tillbaka till det normala och vardagen vi hade innan pandemin, men nu måste vi hålla ut ett tag till.

Anna-Lena Englund, undersköterska på Nyberga

– Vi har hittills inte fått in coronaviruset på våra två särskilda boenden Nyberga och Ugglan. Jag ser främst två delar som gjort att vi klarat oss hittills. Att personalen har varit hemma vid minsta lilla symptom och att vi har varit väldigt försiktiga och noggranna med regler och rekommendationer. Det har nu gått ett år med pandemin. Det har varit ett jobbigt och slitsamt år men det har varit ett nödvändigt ont. Vi måste alla fortsätta att göra vårt yttersta.

Elisabet Lund, undersköterska på Ugglan

– De flesta anhöriga som vi har haft kontakt med har verkligen gjort det jättebra. All personal har varit mycket duktiga och våra chefer har varit bra på att lyssna på oss när vi sagt saker och när vi kommit med förslag. Det har alltid funnits chefer på jour på kvällar och helger så om det har hänt något har vi snabbt fått hjälp. Det har känts jättebra och de har verkligen varit ett stöd.

Hittills har 10,9% av personerna i Älvsbyns kommun fått första vaccindosen.

– Det kan kännas som att det lättar lite grann och fler i samhället slappnar av en aning, men det är det som är farligt. Att slappna av för mycket gör att det åker i väg åt andra hållet i stället, så håll fokus och skärp er.

Håll ut, håll avstånd och tvätta händerna.

 

Länkar

Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten

Statistik för vaccination mot covid-19

Älvsbyns kommuns allmänna information med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19

Senast uppdaterad 2021-03-29
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.