Mikaela Dahl Lang studerar på distans från Luleå tekniska universitet och har valt att ofta sitta i vuxenutbildningens lokaler och plugga. De som studerar på vuxenutbildningen får hjälp och stöd av personalen som arbetar där. Här är det rektor Magnus Norberg som ser hur det går för Mikaela. Foto: Elisabet NordeboMikaela Dahl Lang studerar på distans från Luleå tekniska universitet och har valt att ofta sitta i vuxenutbildningens lokaler och plugga. De som studerar på vuxenutbildningen får hjälp och stöd av personalen som arbetar där. Här är det rektor Magnus Norberg som ser hur det går för Mikaela. Foto: Elisabet Nordebo

Vuxenutbildningen – ett bra sätt att studera

Mikaela Dahl Lang pluggar till lärare. Utbildningen ges på distans från universitetet i Luleå och när hon studerar sitter hon i Vuxenutbildningens lokaler i Älvsbyn. - Förut hade jag ingen aning om vilka möjligheter det finns inom vuxenutbildningen för den som vill studera, säger hon.

Mikaela har gymnasial frisörutbildning och jobbade som frisör i flera år innan hon flyttade till Älvsbyn. Här jobbade hon bland annat i butik men innerst inne ville hon egentligen bli lärare. När anställningen upphörde kontaktade hon vuxenutbildningen för att fråga hur hon skulle gå till väga.

Där fick hon hjälp med att ta reda på vad hon behövde komplettera för att bli behörig till grundlärarutbildningen. Sedan kunde hon börja studera i stort sett på en gång.

– Jag behövde en matematikkurs och en kurs i engelska. Kurserna var på 10 veckor vardera, berättar Mikaela.

Genom vuxenutbildningen kan man läsa nästan alla gymnasiekurser som finns i landet.

– Utbildningen sker på distans från Hermods. Eleverna kan sitta i vår ”studiestuga” och delta i lektioner som sänds digitalt och plugga själva, säger rektor Magnus Norberg.

Även universitetsstuderande

När Mikaela var klar med de två kurserna sökte hon till universitetsprogrammet Grundlärare F-3. Det är en fyraåring utbildning för att jobba som lärare i förskoleklass och klass 1-3. Hon läser den på distans från Luleå Tekniska Universitet. I vanliga fall börjar utbildningen med två veckors introduktion i Luleå men när Mikaela började förra hösten kördes även introduktionen på distans på grund av pandemin. Föreläsningar och seminarier sänds via zoom. Även de som läser någon universitetsutbildning på distans får vara i vuxenutbildningens lokaler i Älvsbyn och studera. Mikaela har valt att så gott som alltid vara där.

– Det ger mig lugn och ro och bättre fokus än om jag är hemma och pluggar. Det är inspirerande att ha studiekamrater och roligt att ha någon att prata med när jag tar paus. Jag lämnar barnen på skolan och förskolan och sedan sitter jag här. Det fungerar jättebra och jag får bra service från vuxenutbildningen, säger hon och fortsätter:

– Inte minst när jag har tenta tycker jag det är jättebra att vara här. Då är det ju extra viktigt att vara fokuserad.

– Alla som studerar vid Luleå tekniska universitet kan förresten välja att göra sina tentor här. Vuxenutbildningen i Älvsbyn är nämligen godkänd som tentamenslokal för universitetet i Luleå. Tentorna skickas till Älvsbyn och en personal härifrån sitter som tentavakt, säger Magnus Norberg.

Fakta om Vuxenutbildningen

  • Vuxenutbildningen i Älvsbyn har drygt 300 elever mellan 20 och 67 år. Mer än hälften av dem läser gymnasiekurser på distans genom Hermods.
  • Vuxenutbildningen är en liten enhet med relativt få egna anställda lärare på plats, men eleverna får det stöd och den hjälp de behöver av en studiestödare samt yrkes- och studievägledaren och administratören. Det finns också en vårdlärare till förfogande. De elever som behöver hjälp av läraren kan boka tid med denne
  • Den som vill studera på vuxenutbildningen är inte bunden av terminstart utan kan börja läsa när den vill. Man kan också läsa i den takt man vill. Det förekommer sällan fysiska möten, men det kan hända att man har muntliga examinationer
  • Vuxenutbildningen kostar ingenting och i stort sett alla som söker får börja. De som saknar svensk gymnasieexamen eller inte är behörig till en utbildning inom yrkeshögskola eller högskola, har rätt att få en studieplats för att läsa in de kurser som behövs
  • I vuxenutbildningen ingår även undervisning med lärare på plats i särvux, svenska för invandrare (SFI), svenska som andra språk nivå 3 och yrkesvux som är ett samarbete som kallas Femkanten och drivs tillsammans med Luleå, Piteå, Boden och Kalix kommuner. Det är utbildningar till yrkesförare av buss och lastbil, maskinförare, målare, plattsättare, snickare, svetsare, elektriker och kock. Man söker i hemkommunen men utbildningen kan vara förlagd till någon av de andra kommunerna. Till dessa utbildningar finns cirka 20 platser till varje uppstart som är fyra gånger per år

Kontakta Vuxenutbildningen om du funderar på att börja plugga
Alla som studerar på vuxenutbildningen har kontakt med studie- och yrkesvägledare Annelie Högkvist 0929-173 24 och administratör Carina Edlund-Jonsson 0929-173 15. Av Annelie får man hjälp att planera hur man ska lägga upp sin utbildning och Carina hjälper till med frågor som rör studiebidrag och praktiska frågor som att boka lokal med mera. De kan svara på de flesta frågor när det gäller studier. Ring någon av dem om du har funderingar på att börja studera.

Mikaela och Magnus påpekar att den som funderar på att börja plugga inte ska tveka men bör vara medveten om att samtidigt som det är roligt och intressant så är det också ofta ett högt tempo och ganska krävande. Det gäller att vara motiverad och lägga tid på studierna.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2021

Text: Elisabet Nordebo

Senast uppdaterad 2021-12-10
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.