Utbildning med fokus på yrkessvenska inom omsorgen

För en tid sedan fick kommunen in en rapport som pekar på språkbrister bland personal inom vård- och omsorgsenheterna. För att kontra detta har man, tillsammans med Älvsby folkhögskola, startat upp en utbildning med fokus på att lära ut yrkessvenska till sina anställda.

– Just i vården är det mycket med språk som är viktigt. Man ska förstå instruktioner samt kunna kommunicera med kollegor och vårdtagare för att kunna exempelvis beskriva ett hälsotillstånd. Vi har personalomsättning och eventuellt framtida problem med kompetensförsörjningen. En av fördelarna med att vara en liten kommun är att lösningen på problem kan hittas på väldigt kort tid med bra samarbete och engagemang, säger Johan Dahlqvist, kommunalråd på Älvsbyns kommun.

Den nya utbildningen är för närvarande i sin pilotfas, där 12 personer fått delta under sex veckor. Huvudfokuset på utbildningen har varit att stärka yrkesspråket, men man har även tittat på rapportering mellan olika professioner och kollegor.

– Vi satsar på vår egen personal som inte har svenska som förstahandsspråk och stärker svenska språket på arbetsplatserna inom vård- och omsorgsverksamheten. Språkutbildningen är anpassad utifrån våra förutsättningar, berättar Robert Cortinovis, socialchef på Älvsbyns kommun.

– Vi har valt ut ett par stycken som har varit med och testat det här och få tycka till, för att få se vad som behövs i utbildningen, vad som varit bra och vad vi behöver ändra på och så vidare. Så att det ska bli så bra som möjligt, säger Miriam Vikström, koordinator på språkutbildningen.

Feedbacken från eleverna har varit bra. Härnäst väntar en grundlig evaluering.

– Vi har haft en avstämning med folkhögskolan så nu ska vi ska göra en ordentlig utvärdering. Men tanken är att vi ska anordna fler utbildningar både under hösten och nästa vår, säger Miriam Vikström.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2023

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2023-07-07
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.