Älvsbyns Kyrkstad håller öppet hus under sommaren. Foto: Robin Nilsson

Älvsbyns första centrum håller visning under sommaren

Kyrkmalmen är en pittoresk plats vackert placerat intill kyrkan i Älvsbyn. För 250 år sedan var det centralpunkten i Älvsbyns samhälle. I och med bygget av järnvägen flyttades centrum en bit västerut. Kvar blev dock flertalet kyrkstugor.

I mitten av 1700-talet upprättades den första byggnaden av flera på den så kallade Kyrkmalmen i Älvsbyn. Närmare 100 kyrkstugor fördes upp efter det. I dagsläget finns det 32 kulturmärkta stugor som minne av den forna tiden. Sedan dess ägs stugorna av diverse privatpersoner.

– Det finns olika ägarförhållanden. Väldigt många kyrkorum, kammare och kyrkstugor har haft generationsboende sen hundratals år tillbaka. Andra helt nya. Det är det här som är så roligt i kyrkstadspulsen, att det är nytt och gammalt. Gammal historia och ny. Det kommer in nya yngre aktörer, vilket är jätteroligt, säger Anneli Johansson, ordförande i den ideella föreningen Älvsbyns Kyrkstad.

Anneli Johansson, ordförande i föreningen Älvsbyns Kyrkstad. Foto: Robin Nilsson

Öppnar upp för visning under sommaren

Mellan den 28 juni och 30 juli hålls Älvsbyns Kyrkstad öppet på vardagarna för visning mellan 11.00 och 15.00. På plats befinner sig Anneli Johansson för att guida besökarna bland de anrika byggnaderna. I och med detta hålls den 119-åriga byggnaden på Telefonistgränd 39 öppet för att visa besökarna hur det kan se ut i byggnaderna.

– Alla är väldigt välkomna att besöka oss och komma in till en visningsmiljö. Att gå runt på området och titta på de gamla grejerna och uppleva den historiska miljön är fascinerande. När man kommer hit får man förnimma känslan av och se hur det var i Älvsbyns första centrum.

Foto: Robin Nilsson

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2021

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2021-07-05
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.