I mitten av 1700-talet upprättades den första byggnaden av flera på den så kallade Kyrkmalmen i Älvsbyn. Närmare 100 kyrkstugor fördes upp efter det. I dagsläget finns det 32 kulturmärkta stugor som minne av den forna tiden. Sedan dess ägs stugorna av diverse privatpersoner.
– Det finns olika ägarförhållanden. Väldigt många kyrkorum, kammare och kyrkstugor har haft generationsboende sen hundratals år tillbaka. Andra helt nya. Det är det här som är så roligt i kyrkstadspulsen, att det är nytt och gammalt. Gammal historia och ny. Det kommer in nya yngre aktörer, vilket är jätteroligt, säger Anneli Johansson, ordförande i den ideella föreningen Älvsbyns Kyrkstad.
Mellan den 28 juni och 30 juli hålls Älvsbyns Kyrkstad öppet på vardagarna för visning mellan 11.00 och 15.00. På plats befinner sig Anneli Johansson för att guida besökarna bland de anrika byggnaderna. I och med detta hålls den 119-åriga byggnaden på Telefonistgränd 39 öppet för att visa besökarna hur det kan se ut i byggnaderna.
– Alla är väldigt välkomna att besöka oss och komma in till en visningsmiljö. Att gå runt på området och titta på de gamla grejerna och uppleva den historiska miljön är fascinerande. När man kommer hit får man förnimma känslan av och se hur det var i Älvsbyns första centrum.
Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2021
Text: Robin Nilsson