Olagliga komposter skapar stora problem bidrar till spridning av invasiva arter

Trädgårdsavfall med jättebalsaminer som växer mitt i.

Trädgårdsavfall med jättebalsaminer som växer mitt i.

Älvsbyns kommun har under senare tid sett en ökning av olovliga komposter och dumpning av trädgårdsavfall på kommunens mark. Det här är inte bara förbjudet enligt miljöbalken – det orsakar också allvarliga problem för naturen, den biologiska mångfalden och kommunens arbete med att bekämpa invasiva växter.

Bilden visar Jennie Lundberg och Filippa Ekroth.

Från vänster Jennie Lundberg, arbetsledare för parkavdelningen och Filippa Ekroth, miljöstrateg.

– Vi ser att många lämnar grenar, gräsklipp och växtrester på kommunens ytor, ofta i god tro. Men det försvårar vårt arbete enormt och bidrar dessutom till att invasiva arter sprids, säger Jennie Lundberg, arbetsledare på parkavdelningen.

Att bekämpa invasiva arter som sprids via dessa högar kostar kommunen stora resurser varje år – både i tid och pengar. Det är också ett lagkrav att kommunen ska arbeta aktivt med att begränsa spridningen av dessa arter.

Du får gärna ha egen kompost för trädgårdsavfall– men bara på din egen tomt

Att lägga trädgårdsavfall på allmän eller kommunal mark är att betrakta som nedskräpning och kan leda till anmälan enligt miljöbalken (1998:808).

– Vi vill uppmana alla att ta sitt ansvar. Trädgårdsavfall ska lämnas på Återvinningscentralen. Det är enkelt, kostnadsfritt och ett sätt att hjälpa till att skydda vår natur, berättar Filippa Ekroth, miljöstrateg på Älvsbyns kommun.

Vad du kan göra:

  • Lämna trädgårdsavfall på Återvinningscentralen.
  • Kompostera på din egen tomt – inte i skogsbryn eller på kommunens mark.
  • Håll koll på invasiva växter i din trädgård, till exempel jättebalsaminer och blomsterlupiner.
  • Sprid kunskapen vidare till grannar och bekanta.

Har du frågor om kompostering eller bekämpning av invasiva arter? Kontakta Filippa Ekroth, miljöstrateg på telefonnummer, 0929-17063.