En ny socialtjänstlag – den största förändringen sedan lagen infördes

För första gången sedan lagen infördes sker nu en omfattande reform. Den nya socialtjänstlagen träder i kraft den 1 juli 2025 – i Älvsbyn, och över hela landet. Målet med den nya lagen är en modern, tillgänglig och likvärdig socialtjänst som särskilt stärker det förebyggande arbetet och barnens rättigheter.

Den nya lagen innebär stora förändringar för socialtjänst, civilsamhälle och alla som möter barn, unga och vuxna i behov av stöd. Syftet är att förenkla, modernisera och förbättra socialtjänstens arbete.

De viktigaste förändringarna:

  •  Förebyggande arbete och tidiga stödinsatser
  •  Lättare kontakt och snabbare hjälp
  •  Fler insatser utan behovsprövning
  •  Stärkt barns rättigheter
  •  Jämställdhet som tydligt mål
  •  Insatser baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet
  •  Mindre detaljstyrning, mer utrymme för professionellt omdöme
  •  Klart och enkelt språk som gör lagen lättare att förstå
På bilden ser du Robert Cortinovis, socialchef och Kent Patomella, processledare för införandet av nya socialtjänstlagen.

Robert Cortinovis, socialchef och Kent Patomella, processledare för införandet av nya socialtjänstlagen.

– Vi ser det här som en möjlighet att stärka samhället som helhet. Genom att arbeta förebyggande från början och samarbeta nära med till exempel skola, vård och civilsamhälle kan vi fånga upp behov tidigt – innan problemen växer sig stora, säger Robert Cortinovis, socialchef i Älvsbyns kommun.

Ett exempel på hur Älvsbyns kommun redan idag arbetar förebyggande är genom familjeteamet – ett samverkansarbete mellan socialtjänst, skola och elevhälsa. Här kan familjer få stöd i vardagsfrågor, föräldraskap eller relationer utan att behöva gå igenom en utredning. Det skapar en låg tröskel för att be om hjälp i tid.

– Familjeteamet är en viktig resurs som gör det möjligt att erbjuda stöd tidigt, utan långa väntetider eller krångliga processer. Det är precis den typen av arbetssätt vi nu vill stärka ytterligare med den nya lagen, avslutar Robert.

Den nya lagen betonar också barnens rätt att bli lyssnade på och att få rätt hjälp i rätt tid. En mer flexibel och individanpassad socialtjänst blir verklighet – där fokus ligger på att stötta människor tidigt och på ett sätt som verkligen gör skillnad.