Från vänster Emelie Westbom, enhetschef Elin Sjögren, Marie Nilsson, enhetschef Eva Engman, Matilda Viklund, Sabina Lind, enhetschef Madelene Södersten och Otilia Öhgren.
Den 28 maj tog en grupp medarbetare inom omsorgen om funktionshindrade examen efter två års studier till stödpedagog. Utbildningen är en del av en viktig satsning på att höja kompetensen inom verksamheten. Under hösten inleds ett projektarbete som ska undersöka hur stödpedagogens roll bäst kan användas i det dagliga arbetet.
– Det här är en satsning vi har sett fram emot länge. Det är glädjande att vi nu har utbildade stödpedagoger på plats och att vi under hösten kan gå vidare in i ett utvecklingsarbete. Vårt mål är att stödpedagogens kompetens verkligen ska komma till sin rätt och bidra till ökad kvalitet för brukarna, säger Robert Cortinovis, socialchef.
En stödpedagog har fördjupad kunskap inom funktionshinderområdet och arbetar med att utveckla det pedagogiska arbetssättet i verksamheten. Rollen handlar bland annat om att stärka individens självständighet, dokumentera och analysera insatser, samt handleda kollegor i det dagliga arbetet. Syftet är att höja kvaliteten på omsorgen och säkerställa att den utgår från varje individs behov och förutsättningar.
Under hösten 2025 startar ett projektarbete där verksamheten tillsammans med de nyexaminerade stödpedagogerna ska hitta bästa möjliga sätt att använda funktionen.
– Vi hoppas att projektet ska ge oss viktiga lärdomar och bidra till en positiv utveckling både för personalen och de personer vi är till för. Det här är ett viktigt steg i att långsiktigt stärka vår verksamhet, säger enhetschef Elin Sjögren.