Bild på Wang Yang som håller i sin bok.Wang Yang behandlar smärta och sjukdomar i sin bostad i Älvsbyn. Boken Hälsa Red Light District har han skrivit för att inspirera till en hälsosammare livsstil. Foto: Elisabet Nordebo.

Ny bok från Älvsbyn om hälsa

Yang Wang som driver Alternativ Behandling i Älvsbyn har skrivit en handbok om hur vi genom vår livsstil kan bli friska från smärta och sjukdomar och behålla en god hälsa hela livet.

Yang Wang har studerat traditionell kinesisk medicin i Kina, drivit en klinik i Thailand och i Öjebyn och flyttade sedan till Älvsbyn för fyra år sedan. Här köpte han ett hus på Järnvägsgatan och där behandlar han många olika åkommor som smärta i nacke, axlar, rygg, höfter och knän, migrän, sömnbesvär, allergi, högt blodtryck, mensbesvär, kramper, skakning, domning, barnlöshet med mera.

– Ohälsa skapas av vår livsstil, säger han, och under pandemin började han skriva en bok om hälsa. Han tror att boken kommer att inspirera de flesta till en hälsosammare livsstil.

– Det var när jag förstod hur många i Sverige som lider av ohälsa som jag bestämde mig för att skriva boken. Mer än 1,4 miljoner människor har migrän, 500 000 personer har diabetes.

– Över 2 miljoner lider av hjärt- och kärlsjukdom och varannan svensk är överviktig, säger han.

Boken är en kunskapsbok om hälsa. Den ger råd som bygger på gamla österländska traditioner och på Wang Yangs erfarenheter från sitt arbete som terapeut, om hur man ska leva för att tillfriskna från olika besvär och för att behålla en god hälsa hela livet.

Hälsan är viktigast

Wang Yang menar att en god hälsa är det viktigaste i livet.

– Hälsan är viktigare än hus, jobb, pengar, bilar, kläder, fina saker. Den är till och med viktigare än vänner, familj och barn, säger han, och förklarar det med att sjukdomar och smärtor orsakar en tung börda, inte bara på arbete och ekonomi utan också på nära och kära.

Han förklarar vidare att sjukdomar och smärta ofta orsakas av små detaljer i vår livsstil, sådant som ofta är ganska lätt att ändra. Det handlar om mat, sömn, stress, men också till exempel om hur vi motionerar och hur vi klär oss mot kyla.

– I boken förklarar jag hur vi ska göra i olika situationer för att bli friska och behålla vår hälsa. Viktigast av allt är att ha en fungerande och kontrollerad urinering och avföring. Att inte tömma blåsan och tarmarna ordentligt är mycket skadligt för kroppen och kan ge allvarliga sjukdomar, säger Wang Yang, och tillägger att han har skrivit korta och enkla kapitel så att boken ska vara lätt att läsa för alla.

Wang Yangs bok heter Hälsa Red Light District och innehåller mer än hundra enkla råd och tips för hur man kan bli frisk från och förebygga vanliga ohälsotillstånd. Den finns att köpa hos olika bokhandlare på webben och den finns även att låna på Älvsbyns bibliotek.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2023

Text: Elisabet Nordebo

Senast uppdaterad 2023-11-09
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.