Kulturföreningen som trollbinder sina besökare varje sommar

– Vi gör allt vi kan för att upprätthålla arrangemanget. Det är en fantastisk upplevelse i underbar miljö, berättar Elisabet Nilsson Singh, ordförande.

Trolltagen är en föreställning med häftiga dräkter och trollbindande musik. En kulturgärning och ett årligt återkommande evenemang som numera är att betrakta som en tradition. Urpremiären hölls 1987. Men under åtta var föreställningen vilande tills den 2015 återupptogs av Event & Balett i Storforsen ekonomisk förening.

Arbetar året runt

Arrangemanget drivs av ideella krafter.

– Arbetet pågår hela året. Redan i augusti påbörjas planerna för kommande sommar, säger Elisabet, som tillsammans med Jimmy Stenman (kassör och sekreterare) och Maj-Lis Johansson (ledamot) är de drivande krafterna i föreningen.

Baletten Trolltagen kräver ett 25-tal dansare, professionella, semiprofessionella och barn. Huvudrollen som vallpojken spelas i år, liksom i fjol, av Christofer Lindström. Guldprinsessans roll görs denna sommar av Kirstine Engborg.

Supporterförening

Föreställningen kostar mellan 600 000 och 700 000 kronor per år.

– De professionella dansarna måste vi hämta från Stockholm. De övriga försöker vi hitta i regionen, främst Piteå och Luleå. Än så länge är vi beroende av bidrag men drömmen är att bygga upp en kassa och bli självgående ekonomiskt, bland annat genom publikintäkter, förklarar Elisabet.

Trolltagen har också en supportförening, Trolltagens vänner ideell förening, med ett 25-tal medlemmar.

– Där kan du vara både aktiv och passiv medlem. Föreningen har bland annat hjälpt till med loppmarknader och lotterier för att bidra till kassan. Många bäckar små… förklarar Elisabet och välkomnar fler att gå med i Trolltagens Vänner.

Medlemsavgiften är hundra kronor för första personen i ett hushåll sedan 50 kronor för övriga i familjen.

– Alla som bidrar aktivt i verksamheten för Trolltagens vänner bjuds dessutom på gratisbiljetter till baletten.

Foto: Krister Palm

Foto: Krister Palm

30-årsjubileum

I år är det 30 år sedan uruppförandet av Trolltagen. Det firas denna sommar med extra kringaktiviteter som konstutställning, dockteater och hantverk. Dessutom uppträder Idol-Jesper före baletten på fredag och lördag.

– Nu hoppas vi på bra väder och mycket publik, säger Elisabet Nilsson Singh.

Under söndagen bjuder Danslägrets elever vid Älvsby Folkhögskola på en avslutningsuppvisning.

– Jag blev mycket imponerad av deras uppvisning i fjol, berömmer Elisabet.

Ståuppkomiker

Konferencier blir skådespelaren, författaren och ståuppkomikern Niclas Christoffer.

– Vi försöker variera förprogrammet år till år. I år har vi lagt lite extra krut på kringaktiviteterna eftersom vi firar 30-årsjubileum.

FAKTA TROLLTAGEN:

Baletten handlar om de sex små flickorna som rövas bort av en virvelvind och sätts i fångenskap hos de fula trollen. När flickorna blivit vuxna ämnar trollen gifta sig med dem och göra dem till drottningar på sina slott. En fattig vallpojke förirrar sig i skogen och träffar där på de tre slotten – ett av koppar, ett av silver och ett av guld – där flickorna hålls fångna.

I samband med Trolltagen bjuds det i år även på Konstutställning den 6-9 juli klockan 12.00-19.00 Svenska Konstnärsförbundet Region Nord i f.d. Galleri Storforsen. Quiltquinnen visar sina alster den 7-9 juli klockan 12.00-19.00 i Hantverkshyddan. Det blir Dockteater lördag klockan 13.00 med Chapp-Å-Clack utanför Storforsen Shop. Dessutom försäljning av hamburgare, vårrullar och suovas.

Upphovsmän är; Ralph Lundsten, musik, Mats Isaksson, koreografi och Veronica Leo, scenografi & kostym.

Föreställningar 2017
Fredag den 7 Juli kl 19.00 Premiär med inledning av Idol-Jesper
Lördag den 8 Juli kl 14.00 & 19.00 inledning av Idol-Jesper
Söndag den 9 Juli kl 14.00 inledning av danslägret
Föreställningen är cirka en timme lång.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2017

Text: Tony Berglund