Fortsatt ökning av covid-19 och gymnasiet fjärrundervisar

Per 10 000 invånare har kommunen inte bara störst smittspridning i Norrbotten utan även för andra veckan i rad störst smittspridning i hela Sverige per 10 000 invånare.

– Det är en stor smittspridning i Älvsbyns kommun och smittspridningen totalt är större i Norrbotten än i övriga Sverige, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare Norrbotten. Foto Region Norrbotten

Anders Nystedt, smittskyddsläkare Norrbotten. Foto Region Norrbotten

I Sverige och Norrbotten fortsätter smittan öka. Även belastningen på sjukhusen ökar kraftigt.

– Just nu är det fler inlagda på vårdavdelningar i Norrbotten än när det var som värst i våras, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Bemanningsläget

När det gäller påfrestningen att bemanna kommunens verksamheter verkar det dock som det kan vara en ljusning på gång.

– Efter att vi haft en väldigt hög ansträngning på personalförsörjningen har det nu lättat markant och flera har börjat komma tillbaka till arbete igen, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.

Även det hårda trycket på personalförsörjningen inom socialtjänsten lättar nu.

– Vi har färre sjukskrivna denna vecka, men fortsatt hög belastning på vissa delar i socialtjänsten. Det är viktigt att vi fortsätter beredskapen mot att det ska flamma upp igen, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.

Eftersom antalet vårdade på sjukhusen fortsätter att öka kraftigt i Norrbotten uppmanar Älvsbyns kommun invånarna till att fortsätta hålla i, hålla ut, hålla avstånd och följa de skärpta allmänna råden för Norrbotten.

Fjärrundervisning för gymnasiet

I dag beslutade Regeringen om att gymnasiet ska övergå till distansundervisning för att minska smittspridningen och trycket på kollektivtrafiken.

– Från och med måndag den 7 december övergår Älvsbyns gymnasium till fjärrundervisning för alla elever utom introduktionsprogrammen och språkintroduktion, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.

Nationella prov genomförs enligt tidigare plan och kan inte ställas in eller flyttas. Praktiska moment som inte går att lösa på annat vis genomförs vid gymnasieskolan. Skollunch utgår för alla elever utom de som har fortsatt fysisk undervisning vid skolan. Lärare vid gymnasiet kan arbeta hemifrån om så önskas. Beslutet gäller till och med den 6 januari 2021 och i praktiken till den 11 januari då vårterminen startar i Älvsbyns kommun.

 

Länkar

Antal fall av covid-19 i Sverige på kommunnivå
(uppdateras torsdagar kl. 14.00)

Information med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19

Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten