Anna-Karin Andersson, tf kommunchef. Foto Peter LundbergAnna-Karin Andersson, tf kommunchef. Foto Peter Lundberg

För våra nära och kära

För tredje veckan i rad har Älvsbyns kommun hög spridning av coronaviruset med 21 smittade vecka 8. Samma vecka var det i Norrbotten den näst högsta smittspridningen under en vecka sedan pandemin startade. Värst i Norrbotten är det i Luleå med 59% av fallen och 490 personer smittade med covid-19.

I går den 1 mars började Anna-Karin Andersson som tillförordnad kommunchef i Älvsbyns kommun. Här kommer hennes tankar om pandemin just nu.

För våra nära och kära

Även om vi bär på en coronatrötthet och är less på att begränsa våra liv måste vi fortsätta att kämpa.

Spridningen av coronaviruset ökar i Norrbotten och sjukvården är mycket hårt belastad. Det här har vi hört förr. Det mesta har vi hört förr. Skillnaden nu är att regionen inte kan ta hand om alla svårt sjuka och skickar patienter till andra län. Regionen har också skickat ut förfrågningar till oss kommuner om vi har personal att låna ut. Det är allvarliga signaler som vittnar om att faran är långt ifrån över.

Samtidigt som det är viktigt att ta situationen på allvar och inte för en sekund slappna av, så är det faktiskt också viktigt att stanna upp, reflektera och känna stolthet över vad vi gjort bra. För vi har gjort mycket bra. Att berömma oss själva och varandra och att säga några värmande ord kan göra en tung dag lite bättre. Vi måste visa omtanke och värna om varandra.

Personalen är hjältar i mina ögon – som under hela pandemin lyckats hindra coronaviruset från att ta sig in på våra särskilda boenden för äldre. En fantastisk bedrift som få boenden i landet lyckats med. Men vi ska heller inte glömma de som faktiskt haft smitta hos sig, till exempel omsorgen om funktionshindrade, hemtjänsten och skolan. De har visat på riktig kämpaglöd och lyckats få verksamheten att gå ihop trots omfattande personalfrånvaro och begränsningar som tvingat dem till anpassningar och snabba omställningar.

Jag är själv anhörig till en nära familjemedlem som bor på ett särskilt boende i Luleå där man också lyckats att hålla corona borta. Så jag vet hur mycket personalens hårda arbete betyder för oss anhöriga och jag är övertygad om att det finns väldigt många tacksamma anhöriga runt om i Älvsbyns kommun som håller med mig. Men när vi förväntar oss att personalen ska förhålla sig till regler och riktlinjer så att de håller sig friska och inte heller smittar våra anhöriga – så måste vi göra kunna göra samma sak. Håll avstånd, tvätta händerna och håll ut.

Vi gör det här tillsammans. För nära och kära.

Hälsningar Anna-Karin Andersson, tf kommunchef i Älvsbyns kommun.

 

Länkar

Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten

Statistik för vaccination mot covid-19

Älvsbyns kommuns information med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19

Senast uppdaterad 2021-03-12

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.