Skärmklipp från Aktuellt vattendjup grafSkärmklipp från Aktuellt vattendjup graf

Följ Piteälvens flöden i realtid

Allt du behöver veta om Piteälven är snart bara ett klick bort. En ny digital tjänst, River OnLine via Älvsbyns kommuns hemsida, kommer att ge dig all information du behöver om; vattennivåer, vattentemperatur, flöden, lufttemperatur, ljusnivå och luftfuktighet.

– En fantastisk grej och jättebra hjälp. Vi får helt andra möjligheter att göra prognoser, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare på Räddningstjänsten Älvsbyn.

Många stugägare och boende längs älven minns vårfloden 1995 med skräck. Det var då älven svämmade över sina breddar. Många fritidshus hamnade under vatten. Ett tag var det bara centimetrar från att bron mellan Älvsbyn och Norra Byn hade svepts med av vattenmassorna.

Överraskningsmomentet elimineras

Att styra naturens krafter är svårt, men med det nya verktyget, River OnLine, kan älvens nycker följas och larm sändas ut i tid om bryggor, båtar, möbler och annat behöver flyttas. Överraskningsmomentet elimineras. Denna tid på året är samtalen till Margareta Lundberg många från oroliga stugägare längs älven.

– Men med den nya tjänsten kan alla själva följa utvecklingen, säger Margareta.

Tre mätpunkter planeras uppströms älven. Troligtvis i Älvsbyn, Vidsel och Jäkna. Tekniken har utvecklats av Jerry Lindblom på Sensact AB i Vidsel.

– Roligt att en lokal entreprenör fick uppdraget. Vi tittade på en annan lösning för något år sedan, men den var dyr och krånglig. Jerry har presenterat en bättre, enklare och billigare lösning som kommer att gagna många. Inte bara vi inom räddningstjänsten, förklarar Margareta.

Foto: Skärmdump

Foto: Skärmdump

Ett lagarbete

Även Jerry är nöjd med samarbetet.

– Ett kul projekt. Kommunen, Räddningstjänsten och Älvsbyns Energi har verkligen varit positiva och lättsamma att arbeta med. Fantastiskt trevligt att hitta en lösning på ett problem som kommunen försökt lösa under flera år. Det har varit en ren fröjd att jobba med allt från kravställning, installation av mätutrustning till den visuella implementationen på kommunens hemsida. Kommunen hade redan en klar bild av vad man ville mäta och vikten av att i realtid kunna kommunicera ut det till berörda. Redan när vi träffades först gången så kom vi fram till att Sensact-systemet skulle passa alldeles utmärkt.

Jerry fortsätter:

– Dessutom har Jan Isaksson, från Pite älvs ekonomiska förening, betytt mycket med sin kunskap om älven. Ja, du hör att utvecklingen av River OnLine, som så många andra produkter, bygger på ett lagarbete.

Våt dröm för sportfiskarna

En grupp som med säkerhet kommer att jubla över den nya servicen är sportfiskarna.
– Framförallt laxfiskarna. De brukar fråga om allt från vattennivåer till temperaturer. Nu får de aktuella siffror och statistik online, säger Jan Isaksson, Pite älvs ekonomiska förening.

River OnLine borde ju vara intressant för alla älvdalskommuner i landet och världen. Blir det en storsäljare?

– Klimatförändringar gör att det oftare uppstår översvämningar. Det kan gå väldigt fort vilket innebär att behovet av realtidsmät- och övervakningssystem bara blir större och större. Jag är själv inbiten fritidsfiskare. Att veta vattennivå och temperatur är av stort intresse. Vi ser Sensact River OnLine-system som en intressant framtida affärsmöjlighet, svarar Jerry Lindblom.

Förbättrar kunskaper om älven

Många väder- och naturintresserade lär också klicka regelbundet på River OnLine. Kommande år kan jämförelser göras mellan olika säsonger. Det leder till förbättrade kunskaper om älven.
Även Älvsbyns Energi AB har nytta av tjänsten. Dricksvattentäkter kan skyddas vid översvämning och funktioner som riskerar att skadas stängas av.
Skellefteå Kraft, som tillsammans med Pite Energi äger vattenkraftverket i Sikfors, lär också vara intresserade av hur mycket vatten som flödar högre upp i älven.

———-

Ovanstående är en nyhetsartikel från 5 juli 2017 inför lanseringen av RiverOnline
Mätningarna inleddes 2017-05-24.

29 oktober 2022 togs tjänsten ur bruk och kommunen tittar på andra alternativ. Läs mer på:

RiverOnline nere – tittar på andra alternativ

Länk till den tidigare publicerade tjänsten RiverOnline:

https://byteport.se/riveronline/

 

Senast uppdaterad 2023-05-03
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.