Foto: SkärmdumpRiver OnLine

RiverOnline nere – tittar på andra alternativ

För ett par månader sedan stängdes RiverOnline ned. Nu tittas det på alternativ som skulle kunna ersätta den tidigare nämnda sidan, och samtidigt ta det steget längre.

I maj 2017 lanserades den digitala tjänsten RiverOnline. Syftet med tjänsten var att mäta och informera om Piteälvens vattennivåer, vattentemperatur, flöden, lufttemperatur, ljusnivå och luftfuktighet. Tjänsten har tagits ur bruk och den sista mätningen gjordes den 29 oktober ifjol.

– Orsaken till det är att tekniklösningen är för gammal och behöver byggas om. Dels sensorerna, men även själva servermiljön och hela interfacet, säger Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef på Älvsbyns kommun.

Tittar på eventuell utveckling

I och med att RiverOnline stängts ner tittas det nu på hur man skulle kunna gå vidare och eventuellt utveckla den digitala tjänsten, utöver att presentera älvens vattenstånd och temperatur.

– Vi får kartlägga vad det finns för annan mätdata som ger ett mervärde för medborgarna men också för kommunen. Exempelvis skulle badtemperaturer sommartid och snötemperatur för skidåkare vintertid kunna vara av intresse. För kommunen skulle exempelvis snödjup runt om i kommunen kunna mätas och användas för att styra snöröjningen. Så det är planen för framtiden, säger Roger Tuomas.

Senast uppdaterad 2023-03-07
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.