Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun. Foto Peter LundbergTomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun. Foto Peter Lundberg

Covid-19 ökar kraftigt i Älvsbyns kommun – Höj garden!

Älvsbyns kommun hade 24 nya smittade i covid-19 under förra veckan och har tillsammans med Kiruna därmed högst smittspridning i Norrbotten per 1000 invånare under vecka 6.

Antal fall av covid-19 i Älvsbyn och Norrbotten vecka 6- Vi vet ju hur smittspridningen exploderade före jul och nu ser vi tendenser till detsamma och vill därför uppmana alla till att skärpa sig lite extra igen, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Den kraftiga ökningen i Älvsbyns kommun är i dagsläget lite svårtolkad men kan ha ett samband med den brittiska coronamutationen i Västerbotten efter det stora utbrottet av covid-19 vid Northvolt i Skellefteå.

Ett ökande antal kända fall av den brittiska virusvarianten är en påtaglig orsak till smittspridningen i Västerbotten. Smittspårningen i samhället visar att de flesta fallen smittats på arbetsplatser, i familjerna och i samband med sociala privata sammanhang.

– Vi har kraftig ökning av antalet fall fram för allt i Lycksele och fortsatt hög smittspridning i Skellefteå, säger Stephan Stenmark, Smittskydd Västerbotten.

11 fall av covid-19 i Norrbotten är bekräftat smittade i samband med arbete på Northvolt i Skellefteå och även 6 av deras anhöriga har konstaterats sjuka. Dessa kan sannolikt vara orsakade av den brittiska coronamutationen.

Skellefteåområdet hade förra veckan fler smittade i covid-19 än i hela Norrbotten. Det är stor spridning i Skellefteåområdet och oron är ganska stor att det redan har eller ska spridas hit.

– I detta sammanhang känns det oroväckande att vi har fått indikationer på att vi har sänkt garden på en del arbetsplatser och ute i samhället. Nu är det hög tid att höja garden igen, för vi vill verkligen inte ha tillbaka den stora spridning som var före jul då vi hade flest smittade i landet per 1000 invånare, säger Tomas Egmark.

Älvsbyns kommun har gått från 3 smittade vecka 5 till att i senaste veckans statistik, vecka 6, ha 24 smittade.

– Kom ihåg att hålla avstånd i samhället och påminn era kollegor om att hålla avstånd på raster, välja digitala framför fysiska möten och uppmuntra till att jobba hemifrån där det går, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Antal fall av covid-19 i Älvsbyn och Norrbotten vecka 6

Antal fall av covid-19 i Älvsbyn och Norrbotten vecka 6 (klicka på bilden för att förstora den).

Länkar

Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten

Statistik för vaccination mot covid-19

Information med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19

 

Senast uppdaterad 2021-02-22

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.