Covid-19 ökar kraftigt i Älvsbyns kommun – Höj garden!

Antal fall av covid-19 i Älvsbyn och Norrbotten vecka 6- Vi vet ju hur smittspridningen exploderade före jul och nu ser vi tendenser till detsamma och vill därför uppmana alla till att skärpa sig lite extra igen, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Den kraftiga ökningen i Älvsbyns kommun är i dagsläget lite svårtolkad men kan ha ett samband med den brittiska coronamutationen i Västerbotten efter det stora utbrottet av covid-19 vid Northvolt i Skellefteå.

Ett ökande antal kända fall av den brittiska virusvarianten är en påtaglig orsak till smittspridningen i Västerbotten. Smittspårningen i samhället visar att de flesta fallen smittats på arbetsplatser, i familjerna och i samband med sociala privata sammanhang.

– Vi har kraftig ökning av antalet fall fram för allt i Lycksele och fortsatt hög smittspridning i Skellefteå, säger Stephan Stenmark, Smittskydd Västerbotten.

11 fall av covid-19 i Norrbotten är bekräftat smittade i samband med arbete på Northvolt i Skellefteå och även 6 av deras anhöriga har konstaterats sjuka. Dessa kan sannolikt vara orsakade av den brittiska coronamutationen.

Skellefteåområdet hade förra veckan fler smittade i covid-19 än i hela Norrbotten. Det är stor spridning i Skellefteåområdet och oron är ganska stor att det redan har eller ska spridas hit.

– I detta sammanhang känns det oroväckande att vi har fått indikationer på att vi har sänkt garden på en del arbetsplatser och ute i samhället. Nu är det hög tid att höja garden igen, för vi vill verkligen inte ha tillbaka den stora spridning som var före jul då vi hade flest smittade i landet per 1000 invånare, säger Tomas Egmark.

Älvsbyns kommun har gått från 3 smittade vecka 5 till att i senaste veckans statistik, vecka 6, ha 24 smittade.

– Kom ihåg att hålla avstånd i samhället och påminn era kollegor om att hålla avstånd på raster, välja digitala framför fysiska möten och uppmuntra till att jobba hemifrån där det går, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Antal fall av covid-19 i Älvsbyn och Norrbotten vecka 6

Antal fall av covid-19 i Älvsbyn och Norrbotten vecka 6 (klicka på bilden för att förstora den).

Länkar

Veckans covid-19 rapport med statistik från Smittskydd Norrbotten

Statistik för vaccination mot covid-19

Information med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19