Viktigt med gemenskap och sammanhållning

– Före varje träning brukar jag först moppa golvet. Skräp och damm ökar risken för att spelarna halkar och skadar sig, säger Stefan och nämner även att hallen är väldigt gammal och i stort behov av renovering.

– Helst vore det önskvärt med en större hall. Det skulle möjliggöra en fullstor yta för innebandymatcher, fortsätter han.

– Idag tränar vi på en mindre yta än vad som är standard för matcher och vi märker en klar skillnad när vi spelar i andra hallar. Det blir betydligt mer spring och längre sträckor att förflytta sig jämfört med vad vi är vana.

Alla kan vara med

Tväråselets AIF är en anrik förening som startade redan 1934, men det var inte förrän 1992 som innebandyn blev ett tillskott i föreningen tack vare Per-Anders ”Prollo” Blind och Erika Öhman (numera Sundström). Själv började Stefan Edström träna i herrlaget 1999 och har varit ansvarig för innebandyn i ungefär 14 år. I dag består herrlaget av spelare födda från -03 och äldre och har Jonas Holmgren som tränare.

– Vår äldsta lagmedlem är född 1965 så vi har ett brett spektrum när det gäller ålder på spelare, säger Stefan. Han vill även betona att TAIF innebandy inte elitsatsar utan tycker att träningen ska vara rolig och öppen för alla.

– Idag spelar herrlaget i division 3 och vi ligger just nu på tredje plats i serien.

Stefan Edström, tränare och ansvarig för verksamheten i TAIF innebandy. Foto: Annelie Olofsson

Stefan Edström, tränare och ansvarig för verksamheten i TAIF innebandy. Foto: Anneli Olofsson

Förutom sin egen träning är Stefan även tränare för ungdomar födda 04-06 tillsammans med Carolin Svanström. Laget är mixat med både tjejer och killar och spelar i en serie för pojkar. Föreningen har även ett mixat lag som är födda 09-11 och som tränas av Robert Kemi och Linn Sandström. Flickor födda 07-08 har en träningsgrupp som leds av Jennie Karlsson.

– Nu är vi nästan färdiga med träning och matcher för säsongen, säger Stefan, men om man är intresserad av att börja spela innebandy så drar vi igång nya grupper till hösten igen.

Ingen materialsport

Det är enkelt att spela innebandy, vilket är en av anledningarna till att Stefan tycker om sporten.

– Det är full fart direkt och utrustningen som krävs är relativt billig, vilket gör att alla har råd att spela. Dessutom är det skönt att träna inomhus i en varm sporthall under vintern och vara ledig under sommaren, tillägger han med ett leende.

Viktigt med bra ledare

Idag har TAIF innebandy ett 70-tal aktiva medlemmar.

– Det går lite upp och ner från år till år säger Stefan. Som mest har vi varit cirka 90 medlemmar men en av orsakerna till minskat antal kan vara att vi för tillfället inte har något damlag.

– Den största utmaningen för verksamheten är nog behovet av fler ledare med både kunskap och utbildning.

För att hålla igång krävs både vilja och engagemang och det är lätt hänt att mycket av ansvaret hamnar på för få axlar.

– Under säsongerna 11/12 och 12/13 låg verksamheten i princip nere då huvudansvarig person flyttade och vi hade ledarbrist, säger Stefan.

– Under den här tiden var vi några som fortfarande spelade ihop för skojs skull, men sedan bestämde vi oss för att försöka få igång verksamheten igen. Totalt blir det mycket tid och engagemang som läggs ner i föreningen och jag har frågat mig själv om jag verkligen orkar med. Men än så länge blir svaret ja, säger han och ger en stor eloge till ungdomslaget.

– Det är ett roligt gäng som ger mycket energi tillbaka.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2019

Text: Anneli Olofsson