Två år efter infernot – Polarbröd invigde nya bageriet

– Det här är en stor dag för hela Älvsbyn. Polarbröd är en av grundpelarna i det lokala näringslivet och det känns otroligt bra att få fira invigningen av det nya bageriet, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Efter branden i augusti 2020 föll Polarbröds fabrik i ruiner. Men ur askan har ett större och starkare Polarbageri rest sig. En ny milstolpe som markerar början på en ny era för koncernen.

– Det känns helt fantastiskt att vi har kommit så här långt på så kort tid. Vi har våra rötter här i Älvsbyn så det är självklart för oss att ha verksamhet här, säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.

– På samma sätt som man blev berörd när katastrofen inträffade så blir man rörd över hur och med den beslutsamhet som Polarbröd har byggt upp ett nytt bageri i kommunen, säger Tomas Egmark.

Framför sig ser Polarbröds koncern-vd ett nytt hopp och nya möjligheter.

– Jag ser ljust på framtiden. Jag tänker att vi har många goda år framför oss. Vi har 50 år som aktiebolag i år och jag tänker att vi ska hålla på minst 50 år till. Det här är etapp ett i Älvsbyn, men vi kommer att bygga fler etapper. Vi håller nu på med att projektera för nästa etapp. Sen ska vi ut på nya marknader. Vi fick pausa vår export på grund av branden, men nu ska vi försöka utveckla den igen, berättar Karin Bodin.

Det var stort mediauppbåd när Kronprinsessparet visades runt i det nya bageriet. Foto Peter Lundberg

Det var stort mediauppbåd när Kronprinsessparet visades runt i det nya bageriet. Foto Peter Lundberg

Kronprinsessparet deltog i festiviteterna

Dagen till ära gästades Polarbröd av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, som tillsammans fick en guidad rundtur i det nya bageriet.

Efter rundturen hölls tal från Polarbröds nyckelpersoner som berättade om återuppbyggnaden. Börje Andersson från Vidsel bjöd på en egen- och specialkomponerad Polarbrödsfanfar med sitt valthorn när Kronprinsessan officiellt invigde bageriet genom att avtäcka den nygamla Polarbrödsskylten som överlevde branden. Efteråt bjöds det på cider från Älvsbyn, samt en lunchsmörgås och dessert, signerad stjärnkocken Simon Laiti. Självklart gjorda på polarbröd.

Med en stark tro och tydligt mål tog sig Polarbröd genom mörkret

Resan efter den tragiska dagen 23 augusti 2020 har varit lång för Polarbröd, efter det att bageriet i Älvsbyn föll offer för lågornas rov. Ett par timmar efter starten av branden bedömdes fastigheten omöjlig att räddas och fick därmed brinna ner till grunden. Endast skylten och en närliggande byggnad klarade sig.

– Karin och jag sitter och kör bilen till Älvsbyn. Vi hade pratat i mobiltelefoner om vart annat om den pågående branden och så blir det knäpptyst i ett antal sekunder. Sen säger Karin ”Vi ska bygga upp bageriet igen, Anders. Något annat finns inte.”. Jag kan inte understryka hur viktigt det var att vi hade det där tydliga målet. Nästan besattheten av att vi ska tillbaka, säger Anders E Johansson, vd på Polarbröd.

Sagt och gjort, så blev det. Trots bakslaget fanns det redan en stark tro i Karins ord. Resterna av det gamla bageriet skyfflades bort och det nya byggdes upp. Innan missödet för två år sedan hade bageriet tre produktionslinjer. Den nu invigda nya linjen klarar av att baka drygt hälften av den totala kapaciteten som de tidigare tre produktionslinjerna kunde, tillsammans. Redan ett år efter branden kom den första polarkakan genom den nya ugnen och sedan februari i år är brödproduktionen på max i etapp ett.

– Det har varit en väldigt omtumlande upplevelse, mycket toppar och dalar. Men den stora lärdomen är att vi klarar mycket mer än vad vi tror. Att vi kan göra andra saker på andra sätt än vad vi har gjort tidigare. Det har vi lärt oss mycket av och det kommer vi ta med oss även framåt. Sen är det jätteroligt att vi har yngre förmågor som börjar engagera sig i verksamheten, säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin, som ser en ljus framtid för familjeföretaget.

Faktaruta:
Den första etappen som nu är klar har inneburit 37 nya tjänster för bageripersonal samt 5 nya jobb på tjänstemannasidan.  I smörgåshuset finns sedan tidigare ytterligare 13 anställda. I Älvsbyn bakas det nu ungefär 2,5 ton bröd i timmen och det kan bakas cirka 15 000 ton bröd per år på treskift. Det motsvarar ungefär 400 miljoner brödkakor per år. Det nya bageriet byggs i etapper och det finns plats för ytterligare tre produktionslinjer.

Polarbröd – viktig del i Älvsbyns näringsliv

Polarbröd har sedan länge tillbaka varit en viktig del inom näringslivet, både i Älvsbyn men även i resten av landet. Många gånger går de före och banar nya vägar, man letar hela tiden efter nya innovativa lösningar och man jobbar väldigt hårt med hållbarhet. Sedan flera år tillbaka har företaget arbetat hårt med att utveckla verksamheten och således blivit en motor inom företagsamheten i kommunen.

– Polarbröd har väldigt hög trovärdighet inom hållbarhet, som kommer att vara en väldigt viktig parameter i framtiden. Att de byggde upp fabriken i Älvsbyn är fruktansvärt viktigt. Sen finns det många symboliska perspektiv också. Det signalerar att man tror på Älvsbyn, att man vill vara och verka här, säger Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef på Älvsbyns kommun.

Från Företagarnas sida är man även där mycket positiva till Polarbröds val att fortsätta verksamheten i Älvsbyn.

– Det är mycket värdefullt att Polarbröd satsar i Älvsbyn. Det skapar framtidstro och påverkar lokala företag både direkt och indirekt, säger Elisabeth Öhman Nordström, ordförande Företagarna Älvsbyn.

En del gupp på vägen – stoppade inte framfarten

Arbetet med det nya bageriet blev en tuff utmaning för arbetarna, inte minst på grund av coronavirusets framfart i världen. Detta gjorde det svårt att få tag i byggmaterial och personal, men även de nya maskinerna.

– Det var en rätt så stor utmaning. Maskinerna i bageriet kommer från ett tiotal olika länder och pandemin gjorde att vi inte kunde resa på samma sätt som vi var vana. Vi brukar vanligtvis åka till leverantörerna och testa maskinerna och trimma in dem innan de skickas till oss. Så vi fick helt enkelt hitta nya digitala arbetssätt för att lösa de situationerna, säger David Greisman Lundberg, projektchef för uppbyggnaden, och fortsätter:

– Sen så var tiden en stor utmaning för oss, vi ville bygga upp det nya bageriet så fort som möjligt. Det handlade hela tiden om att prioritera rätt.

Stark stöttning från flera håll

Men trots motvindarna började ett större bageri att ta form allt eftersom. Fram till dess att man kunde stå på egna ben hemma i Älvsbyn startade man upp en utökad produktion i Bredbyn. Samtidigt fick man stöd i olika form från bland andra regionen, Älvsbyn, Polfärskt och norska Findal & Krogh med flera. Polarbröds vd riktade ett stort tack till de inbjudna representanterna för samarbetspartners och medarbetare som var på plats vid invigningen.

– Det har varit fullständigt enastående insatser från så många, från det att vi ringde och väckte en del av er mitt i natten och sa att bageriet brinner. Utan er hade vi inte klarat det här, betonar Anders E Johansson, vd på Polarbröd.

Text: Robin Nilsson