Kraftig ökning av covid-19-fall i Älvsbyns kommun vilket är den näst största ökningen av fall per 1000 invånare av kommunerna i Norrbotten.Kraftig ökning av covid-19-fall i Älvsbyns kommun vilket är den näst största ökningen av fall per 1000 invånare av kommunerna i Norrbotten.

Stor ökning av covid-19

Spridningen av covid-19 ökar kraftigt i Älvsbyns kommun. Förra veckan bekräftades 27 nya fall av covid-19.

– Skärpning! Nu måste vi sköta oss. Vi måste begränsa kontakter till det nödvändigaste. Använd lokalhandelns erbjudande om hemleverans. Gå inte ut på byn bara för att få prata av er lite. Ring i stället. Sprita händer, håll avstånd till andra, stanna hemma om ni inte behöver ut. Om möjligt jobba hemifrån, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

I första vågen av smitta i våras blev kommunen inte drabbad på samma sätt som på andra ställen, men nu är det en tydlig samhällsspridning i Älvsbyns kommun.

– Nu har vi försökt förebygga och förklara vikten av socialdistansering, handhygien och att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Jag förstår att man börjar vara less på detta, men om dessa regler följts bättre av alla hade vi inte haft det utbrott som vi nu är mitt inne i, säger Tomas Egmark.

Det totala antalet smittade de tidigare 33 veckorna sen pandemins start för åtta månader sedan är ungefär lika många som bara under en vecka nu, vecka 46.

– Vi får dessutom fortlöpande uppgifter om personer som testar sig för covid-19 för att senare samma dag besöka affärer. Sluta upp med det! Har ni provtagit er ska ni stanna hemma, säger Tomas Egmark.

Belastningen på slutenvården har ökat kraftigt de senaste veckorna.

Belastningen på slutenvården har ökat kraftigt de senaste veckorna.

Älvsbyns kommun påminner om att alla ska ta del av och följa de skärpta allmänna råden för Norrbotten för att minska smittspridningen. De är exempelvis att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som inte är nödvändiga. Avstå från att göra onödiga resor.

– Så inga undanflykter, för nu är det upp till oss att begränsa smittspridningen, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

 

Länk:
Skärpta allmänna råd för Norrbotten

Senast uppdaterad 2020-12-02
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.