Statsministern vill öppna nytt statligt servicekontor i Älvsbyn

 Ingen ska känna sig övergiven av staten. Personlig service och hjälp med vardagliga myndighetsärenden ska man kunna få i hela vårt land och särskilt på landsbygden, säger Stefan Löfven, i ett pressmeddelande.

På tisdagen presenterade Löfven förslaget att stärka den statliga närvaron runt om i landet och öppna 55 nya servicekontor de kommande fyra åren.
– Socialdemokraterna går till val på att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. I vårt starka samhälle ska statlig service finnas i hela landet. 

Genom att erbjuda service för fler myndigheter på ett och samma kontor och ha servicekontor på fler platser i landet säkras och förstärks, enligt Löfven, den lokala statliga servicen för flertalet av Sveriges största myndigheter.

Socialdemokraterna välkomnar Serviceutredningens förslag om 27 nya kontor men vi socialdemokrater vill satsa ännu mer på landsbygden. Därför föreslår vi att ytterligare 28 servicekontor ska öppna, varav majoriteten av dessa ska vara i mindre orter på landsbygden. Sammantaget kommer det då att finnas 168 servicekontor i hela landet”, skriver partiet i sitt pressmeddelande. 

I länet omfattas utöver Älvsbyn även Pajala av förslaget.
– En viktig signal som visar viljan att satsa på landsbygden, tycker Helena Öhlund.

Ett nytt servicekontor skapar också nya arbetstillfällen. Antalet beror på storleken. Men siffror från två till 40 anställda nämns.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under mandatperioden omlokaliserat 20 myndigheter eller delar av myndigheter från Stockholm till andra delar av landet och ökat den statliga servicen genom 10 nya servicekontor.