Sluta använda avloppen som sopnedkast!

Vi vill ha friskt vatten, rena hav och rena sjöar men många gånger behandlas våra avlopp som sopnedkast. Det måste vi sluta med.

Att hantera allt skräp tar mycket energi och resurser i anspråk. Det är inte heller så enkelt som att bara plocka upp skräpet ur avloppsvattnet. Innan skräpet når avloppsreningsverket kan det orsaka stopp i ledningsnät och pumpar. Skräpet kan även förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar. Allt detta skulle kunna undvikas om alla slängde exempelvis sin tops i en papperskorg i stället för i toaletten.

Våra avloppsreningsverk är inte byggda för att hantera de kemikalier som spolas ner i toaletten, från hygienprodukter och rengöringsmedel till läkemedelsrester. Trots det renas vattnet från en hel del kemikalier, men en mycket hamnar i naturen och kan på vägen dit även störa den avancerade reningsprocessen som finns i avloppsreningsverken.

Du kan hjälpa till!

  • Ha alltid en papperskorg inne på toaletten. Några vardagliga exempel på sånt som ska slängas i papperskorgen är: tops, bomull, hår, tamponger, kondomer, tandtråd, tuggummi, godispapper, cigaretter och snus.
  • Lämna alltid läkemedel till apoteket.
  • Lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning, t.ex. nagellack, aceton, hårspray, olja, färg, batterier, lösningsmedel, elektronik och allt annat farligt avfall.
  • När du tvättar bilen – välj helst biltvätten. Om du tvättar bilen hemma på gatan så är det minst dåligt att tvätta bilen på en gräsyta. Undvik att tvätta bilen på gatan, eftersom smutsvattnet rinner rakt ut i närmsta vattendrag.
  • Matfett och matolja som spolas ner stelnar och fastnar i avloppsrören. Är det fett från en fritös, häll fettet i en plastflaska och släng i brännbart. Är det mindre mängd som t ex från stekning, torka ur stekpannan med hushållspapper och släng i matavfallet före du diskar.
  • Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö.

Vatten 131

 

Senast uppdaterad 2017-11-13
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.