Bild på Liv Aira med en bild på Storforsen bakom sig.Dansaren och koreografen Liv Aira. Foto: Peter Lundberg.

Skájdde återvänder till Storforsen med utökat koncept

Ifjol gjorde Liv Aira och den samiska dans- och musikföreställningen Skájdde succé i Storforsen. Den 28 juli återvänder hon och ensemblen till den natursköna utescenen.

Nytt för i år är att man valt att utöka antalet dagar och koncept med fler uppsättningar, barnteater, konstutställningar, poesikvällar och sagostig i skogen.

– Storforsen är en fantastisk scen. Det är mäktigt att få skapa samisk konst med lokala och regionala konstnärer. Det här är en unik konstupplevelse och vi hoppar att många ska komma, säger koreografen och dansaren Liv Aira.

Magisk berättelse

Föreställningen handlar om den mytomspunna renägaren Rika Maja från Mausjaur, som levde ett spännande liv i Akkanålke, cirka 17 mil från Storforsen. Enligt legenden ägde hon 3000 renar som hon kunde kontrollera, samt styra vädrets makter.

– Rika-Maja, den samiska kvinnan som vi lyfter i Skájdde, levde här i närheten på 1700-talet. Berättelsen ger en inblick i det samiska livet och berättar om den mäktiga Rika-Maja. Det är ett verk där dansen, jojken och poesin kompletterar varandra.

Fjolårets uppsättning lockade cirka 2000 besökare. I år hoppas man på en fördubbling. I och med detta erbjuds bussresor från Norr- och Västerbotten.

Mer information om föreställningen Skájdde hittar du på:

https://sv.invisiblepeople.se/skajdde

Senast uppdaterad 2023-08-03
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.