Skájdde återvänder till Storforsen med utökat koncept

Nytt för i år är att man valt att utöka antalet dagar och koncept med fler uppsättningar, barnteater, konstutställningar, poesikvällar och sagostig i skogen.

– Storforsen är en fantastisk scen. Det är mäktigt att få skapa samisk konst med lokala och regionala konstnärer. Det här är en unik konstupplevelse och vi hoppar att många ska komma, säger koreografen och dansaren Liv Aira.

Magisk berättelse

Föreställningen handlar om den mytomspunna renägaren Rika Maja från Mausjaur, som levde ett spännande liv i Akkanålke, cirka 17 mil från Storforsen. Enligt legenden ägde hon 3000 renar som hon kunde kontrollera, samt styra vädrets makter.

– Rika-Maja, den samiska kvinnan som vi lyfter i Skájdde, levde här i närheten på 1700-talet. Berättelsen ger en inblick i det samiska livet och berättar om den mäktiga Rika-Maja. Det är ett verk där dansen, jojken och poesin kompletterar varandra.

Fjolårets uppsättning lockade cirka 2000 besökare. I år hoppas man på en fördubbling. I och med detta erbjuds bussresor från Norr- och Västerbotten.

Mer information om föreställningen Skájdde hittar du på:

https://sv.invisiblepeople.se/skajdde