Sammansvetsat team sköter kommunens IT-system

– Det är ett omväxlande arbete. Det är inte så mycket rutinarbete utan nya utmaningar varje dag.  Det är det som känns roligt med det här jobbet, säger Anders.

Det som började som ett datorintresse i tonåren utvecklades med tiden och blev mer utav ett karriärsval i det vuxna livet. Sen flera år tillbaka arbetar Anders och Nicklas tillsammans som ett välsvetsat team, för att se till så att it-tekniken i kommunförvaltningen, skolorna och kommunföretagen fungerar som det ska.

– Våra arbeten går som in i varandra lite grann. Man kan aldrig vara själv en på en funktion, för om en är borta måste någon annan kunna hoppa in, säger Nicklas.

Hjälper till där det behövs

Tillsammans servar duon hundratals kunder i den kommunala verksamheten i Älvsbyns kommun, med allt från det ena till det andra.

– Jag jobbar mycket med stadsnätet, mycket med hårdvaran där. Med vårt nya system Flow, som hanterar kunder, utrustning, larm, ärenden och fakturering. Sen jobbar jag även internt, med servrar, nätverk och system, berättar Nicklas.

– Jag jobbar med servrar, lagring, backupsystemet men nätverksbitar också. Men som sagt så hjälps vi åt med det mesta när det behövs, berättar Anders.

It-tekniken utvecklas ständigt från år till år, därför gäller det ständigt att hålla sig à jour med den nya tekniken.

– Det är viktigt att ha ett intresse för det man gör, och vilja lära sig något nytt. För det kommer ju nytt hela tiden, understryker Nicklas.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2021

Text: Robin Nilsson