Saltrum ger många hälsoeffekter

– Det finns saltrumsbehandling på många platser i södra Sverige, men jag tror att jag är först i Norrbotten med ett saltrum, säger hon.

I saltrummet är väggar, tak och golv täckta med medicinskt salt som tillverkas i Finland. I rummet sätter man sig i en varm, bakåtlutad stol och får en varm filt över sig. Rummet är ganska mörkt med ett rött sken från lamporna på ena väggen. Ur högtalarna hörs meditativ musik. Från en apparat på väggen sprids salt ut i luften. Det är väldigt avslappnande att ligga i stolen. När man tar djupa andetag andas man in saltet och känner en svag saltsmak på läpparna. Behandlingen tar upp till 40 minuter. Den är godkänd även för barn men de behandlas kortare tid och med lägre koncentration salt i luften.

– Att andas in saltet ger många hälsofördelar, framför allt mot luftvägsbesvär som till exempel pollen- och pälsdjursallergier och KOL, men det ger positiva effekter även för den som är frisk. Till exempel så stärker det immunförsvaret, minskar stress och gör att man känner sig piggare, säger Zi Jun Wang och tillägger att det inte finns några kända biverkningar av saltrumsbehandling.

Zi Jun Wang är utbildad instruktör i orientalisk dans för barn och i yoga. Hon planerar att starta sådana träningar i små grupper i saltrummet. Hos henne kan man också boka tid för massage.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2024

Text: Elisabet Nordebo