Bild på Zi Jun Wang i saltrummet.Zi Jun Wang erbjuder saltrumsbehandling som sägs ha goda hälsoeffekter för dem som har olika luftvägssjukdomar men också till exempel stärker immunförsvaret för friska personer. (Kameran gör det röda ljuset skarpare än det upplevs för det mänskliga ögat. Det är ett mycket behagligt ljus.). Foto: Elisabet Nordebo.

Saltrum ger många hälsoeffekter

En av de senaste trenderna inom alternativmedicin är behandling i saltrum. Nu finns det i Älvsbyn. Zi Jun Wang, som ursprungligen kommer från Kina, har skapat ett saltrum i sin bostad på Järnvägsgatan.

– Det finns saltrumsbehandling på många platser i södra Sverige, men jag tror att jag är först i Norrbotten med ett saltrum, säger hon.

I saltrummet är väggar, tak och golv täckta med medicinskt salt som tillverkas i Finland. I rummet sätter man sig i en varm, bakåtlutad stol och får en varm filt över sig. Rummet är ganska mörkt med ett rött sken från lamporna på ena väggen. Ur högtalarna hörs meditativ musik. Från en apparat på väggen sprids salt ut i luften. Det är väldigt avslappnande att ligga i stolen. När man tar djupa andetag andas man in saltet och känner en svag saltsmak på läpparna. Behandlingen tar upp till 40 minuter. Den är godkänd även för barn men de behandlas kortare tid och med lägre koncentration salt i luften.

– Att andas in saltet ger många hälsofördelar, framför allt mot luftvägsbesvär som till exempel pollen- och pälsdjursallergier och KOL, men det ger positiva effekter även för den som är frisk. Till exempel så stärker det immunförsvaret, minskar stress och gör att man känner sig piggare, säger Zi Jun Wang och tillägger att det inte finns några kända biverkningar av saltrumsbehandling.

Zi Jun Wang är utbildad instruktör i orientalisk dans för barn och i yoga. Hon planerar att starta sådana träningar i små grupper i saltrummet. Hos henne kan man också boka tid för massage.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2024

Text: Elisabet Nordebo

Senast uppdaterad 2024-04-25

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.