Saltkällaren – den lilla butiken med den delikata doften

I hundratals år har det tyska köket varit fyllt med olika köttdetaljer, inte minst korvar av alla dess sorter. För 13 år sedan flyttade Christoph från Tyskland till Sverige, då till Gällivare för att arbeta med hundspann. För ett par år sedan gick kosan till Tvärån och ett jobb på Alviksgården i Luleå. Med mångårig erfarenhet inom slakt, styckning och charktillverkning, samt arbete på stora slakterianläggningar, valde han i november 2020 att göra slag i saken och starta upp företaget Saltkällaren, som han driver på sin fritid.

– Det kändes som att jag ville komma tillbaka till det lilla, det småskaliga, som man lärt sig en gång i tiden då vi slaktade 1-2 stycken nötkreatur i veckan som vi förädlade till korv och köttbitar. Så det tänkte jag att det vill jag testa på.

Vill skapa trygghet hos kunderna

När man kliver in i butiken möts man av en utsökt doft av läckerheter. Utöver dussintalet olika korvar av alla dess slag säljer Saltkällaren även diverse köttdetaljer, såsom rökt sidfläsk, entrecote och egenmarinerad fläskkarré.

– Jag kommer att ha ett standardutbud, som sen kommer att utökas och varieras beroende på vilken säsong det är. Så att det blir lite variation. Sen kan man även beställa om det är något man önskar.

Inne i butiken möts kunden av Christoph, som mer än gärna berättar om produkterna och de olika tillagningsmetoderna.

– Jag vill ha den här kontakten med kunderna. Att kunna ge de den här tryggheten till producenten. Att de får veta vad produkterna innehåller och att jag kan svara på de frågor som de har.

Företaget erbjuder även charklådor och presentpåsar fyllda med diverse delikatesser. Utöver tillverkning och försäljning av köttdetaljer erbjuder Christoph även slakt av älg, ren, får, lamm, nöt och gris.

Saltkällaren har öppet några timmar i veckan. Vid överenskommelse kan besök ske utöver öppettiderna. För aktuella öppettider se hemsidan www.saltkaellaren.se

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2021

Text: Robin Nilsson