Säg Hej till vår medarbetare…

Vad fick dig att välja läraryrket och undervisa barn i grundskolan?
Jag jobbade flera år i lager och butik och kände att det var dags för någonting nytt. Jag sade upp mig och läste en termin på Vux utan att veta var jag skulle landa. På Vux trivdes jag väldigt bra i en lärande miljö. Jag märkte att jag och mina kurskamrater växte i kunskap, men också lite som människor. Då kände jag att detta vill jag jobba med. Jag tror att jag kan bidra.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?
Att få ekvationen att gå ihop. Elever som saknar studiemotivation eller har en ”tung ryggsäck” med sig in skolan ska hjälpas till godkända betyg, minst. Samtidigt ska elever med goda förutsättningar, hög kognitiv nivå och studieiver få utmaningar på sin nivå och kunna nå de högsta betygsstegen. Det finns ingen övre gräns för hur mycket tid man kan lägga ner i det här yrket men någonstans måste man ge sig själv en klapp på axeln och vara nöjd med det man åstadkommer.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Att under en begränsad tid ge sig den på att lyckas med en grupp, en elev eller ett uppdrag och se till att ha roligt tillsammans längs vägen. Att vara en hjälp och del i ungdomarnas liv när de tar sina första steg in i vuxenvärlden.

Hur kan en vanlig dag se ut?
Jag är på jobbet tidigt eftersom jag är mycket effektivare mellan halv sju och åtta än mellan 15.30 och 17.00. Viktigt med morgonkaffet och gott snack i ”persan” innan jag går till dagens första klass. Efter det är det lektioner med för- och efterarbete, umgås med elever i korridoren, samplanering med en kollega, utvärdering av någon insats och kanske en föräldrakontakt på em.

2021 klättrade Älvsbyns kommun från en 10:e plats till en 3:e plats i Lärarförbundets rankning ”Bästa skolkommun 2021”. Vad anser du att det berodde på?
Duktiga kollegor med en väldigt hög grad av professionalism. Vi drar tillsammans åt samma håll och försöker få både elever och föräldrar att jobba i samma riktning. Ett övergripande kvalitetsarbete med långsiktiga mål som gör att vi inte vänder kappan efter vinden. Vi tror på det vi gör och håller i och håller ut.

Slutligen, vad gör Älvsbyns kommun till en bra arbetsgivare?
Förhållandevis liten organisation ger korta och enkla beslutsvägar. En skolledning som oftast ser möjligheter samt gemenskapen på arbetsplatsen.